De groep medische specialisten traint in hun vrije tijd pro deo lokale hulpverleners. ,,De bergbewoners hebben toegang tot hulpverleners met beperkte mogelijkheden en kennis." (foto pr)
De groep medische specialisten traint in hun vrije tijd pro deo lokale hulpverleners. ,,De bergbewoners hebben toegang tot hulpverleners met beperkte mogelijkheden en kennis." (foto pr) (Foto: Gerreke van den Bosch)

Deventer gynaecologe helpt in Nepal

Deventer - Soroptimistenclub Deventer houdt een concert met Trio Pascopa om geld te werven voor geneeskundige hulp in Nepal. Twee keer per jaar gaat er vanuit Deventer ziekenhuis een expeditie om ontwikkelingshulp in de vorm van zelfredzaamheid te geven.

Door Gerreke van den Bosch

 Het team wordt aangevuld met artsen en gynaecologen uit het hele land. Reis- en verblijfkosten komen uit eigen zak, de materialen en opleidingskosten worden betaald uit de stichting 'Vrouwen voor Vrouwen'.


Beperkte mogelijkheden
Deventer gynaecologe Loes van der Leeuw is hier voorzitster van. ,,Ik ga zelf al jaren naar Nepal. Onze groep varieert in samenstelling tussen de vier tot twaalf artsen en gynaecologen en assistenten. Als stichting zijn we het hele jaar bezig om spullen en materialen aan te schaffen om lokale hulpverleners op te leiden. In de urale gebieden is wel zorg in de vorm van een medische post die is opgezet door de regering maar het is buitengewoon basaal. De bergbewoners hebben toegang tot hulpverleners met beperkte mogelijkheden en kennis."

Dat medische zorg geen overbodige luxe is, blijkt uit de voorbeelden die Loes van der Leeuw geeft. ,,Een verzakking is vervelend. De baarmoeder zakt uit de schede als een ballon en dat geeft beperkingen in bewegingsmogelijkheden, zoals werken op het land. Met een relatief kleine ingreep kan het leefcomfort van de vrouwen verbeterd worden. Hiervoor hebben we een ring. Voor vijf euro kan die aangeschaft worden. We leren Nepalezen hoe dit hulpmiddel geplaatst kan worden en hoe vrouwen ermee om moeten gaan."

Taboe
,,Stichting 'Vrouwen voor Vrouwen' geeft niet alleen ontwikkelingshulp in de vorm van zelfredzaamheid maar helpt ook het taboe rond een verzakking te slechten", vinden de Soroptimisten die zich inzetten voor elkaar en anderen. ,,Dit jaar hebben we dus als goed doel Stichting 'Vrouwen voor Vrouwen' gekozen. Zondag 28 januari geven we voor fondswerving een concert met Trio Pascopa. Het optreden begint om 15 uur en is in de NH kerk in Gorssel. Kaarten zijn € 15,- en zijn te bestellen via www.ticketkantoor.nl/shop/SORDeventer. Bij de prijs is koffie/thee voor aanvang inbegrepen. Overige drankjes komen voor eigen rekening. Ook de verkoop hiervan is voor 'Vrouwen voor Vrouwen'", aldus de organisatoren.

Kijk voor meer informatie op de websites:

www.soroptimist.nl en www.facebook.com/soroptimistendeventer

Meer berichten