Vaak hangt het herkennen van hoogbegaafdheid dus af van alertheid bij leerkrachten. ,,Veel scholen hebben er wel aandacht voor of zelfs een protocol, maar dan nóg moet een meester of juf het willen zien.", aldus Saskia van Klaarbergen. (foto Auke Pluim)
Vaak hangt het herkennen van hoogbegaafdheid dus af van alertheid bij leerkrachten. ,,Veel scholen hebben er wel aandacht voor of zelfs een protocol, maar dan nóg moet een meester of juf het willen zien.", aldus Saskia van Klaarbergen. (foto Auke Pluim) (Foto: Auke Pluim)

Puzzelen aan uitdaging voor je kind

Deventer - Maureen is nog maar net 10 jaar als ze komende zomer de deur van de basisschool achter zich dicht trekt en haar weg moet gaan vinden in de wijde wereld van het voortgezet onderwijs. Vanwege haar hoogbegaafdheid wisselde Maureen al eens van school en sloeg ze bovendien een klas over. ,,Zo ben je voortdurend aan het puzzelen om genoeg uitdaging te vinden voor je kind", merkt moeder Saskia van Klaarbergen.

Door Rudy Brouwer

Eind groep 3 trok een leerkracht van Maureen aan de bel. ,,Die vermoedde dat onze dochter hoogbegaafd is. Wij hadden echt iets van: huh, hoogbegaafd?! Dat zijn toch van die nerdjes die op hun tweede al Engels kunnen lezen en op hun derde vloeiend Chinees spreken? Dat kan ze niet hoor... Nou ja, dan ga je je verdiepen en moet je toegeven: ik herken toch wel heel erg veel. Uiteindelijk hebben we haar laten testen en werd het inderdaad bevestigd."

Creatief denken
Een indicatie voor hoogbegaafdheid is een IQ van tenminste 130. ,,Maar het is meer dan alleen intelligentie", weet Van Klaarbergen. ,,Het gaat vaak ook om de creatieve manier van denken. En meestal zijn kinderen wat hoog gevoelig. Het is een combinatie van factoren en het verschilt heel erg per kind. Soms krijg je vermoedens al tijdens de peuterleeftijd. Zo van: goh, wat gaat mijn kind snel. Maar bij ons gingen er toen geen alarmbellen rinkelen."

Wenselijk gedrag
Vaak hangt het herkennen van hoogbegaafdheid dus af van alertheid bij leerkrachten. ,,Veel scholen hebben er wel aandacht voor of zelfs een protocol, maar dan nóg moet een meester of juf het willen zien. Deze kinderen passen zich namelijk snel aan; ze kopiëren heel makkelijk wat wenselijk gedrag is. Als je als kleuter al kan schrijven en je klasgenootjes kleuren alleen vakjes in, dan gaan hoogbegaafde kinderen al gauw ook alleen maar vakjes inkleuren. En laten ze niet meer zien wat ze werkelijk kunnen."

Maureen heeft inmiddels wel een aardig idee van wat ze straks wel en ook níet wil in het voortgezet onderwijs. ,,Er is echt veel te kiezen. We bezoeken open dagen en als ouders doen we een pre-selectie. Maar het is vooral belangrijk dat zij zich zelf thuis voelt op een school", vindt haar moeder. Om hoogbegaafde leerlingen in het basisonderwijs (groep 7/8) én hun ouders te helpen bij de keuze van een geschikte vervolgopleiding in het voortgezet onderwijs houdt de ouderwerkgroep HORDe (Hoogbegaafden Onderwijs Regio Deventer) donderdag 11 januari vanaf 19 uur een scholenavond in Vrije School De Kleine Johannes (Oosterstraat). Scholen uit Deventer, Holten, Zutphen, Apeldoorn en Zwolle presenteren er hun onderwijsaanbod.

Meer berichten