Expositie Nieuw Verband van Joep Zander

Deventer -Tot en met 28 maart is er een expositie van de Deventer Beeldend kunstenaar Joep Zander te zien in het Etty Hillesum Centrum. 

Pedagoog en kunstenaar Joep Zander is bekend van zijn acties en publicaties rond gemist vaderschap. Ook zijn kunst draait veelal rond dit thema. Het schilderij Pappa? werd besproken in de Eerste Kamer. Hij maakte het beeldje vaderdagtrofee m/v dat jaarlijks wordt uitgereikt. 

Zander heeft een citaat van Etty Hillesum al 20 jaar als een van zijn persoonlijke lijfspreuken op zijn site staan. In zijn expositie wil hij ook aansluiten bij de anti-discriminatie-functie van het Etty Hillesum Centrum. 

Vaderschapsdiscriminatie. 
Vaders worden, volgens Zander, al minstens sinds halverwege de negentiende eeuw gediscrimineerd. Een van de sterkste voorbeelden daarvan was een formulier van de rechtbank Arnhem dat Zander in 1994 ontdekte waarop bleek te zijn voorgedrukt dat moeders de voogdij zouden krijgen (en vaders een omgangsregeling). 
De emancipatie van vaderschap heeft het afgelopen decennium flinke stappen vooruit gemaakt, maar de repressie tegen vaders is volgens hem nog volop aanwezig. 

De expositie van voornamelijk schilderijen wordt gekenmerkt door krachtige lijnen en kleuren.

Aan de opening op zondag 14 januari om 13.30  werken mee: Bas Levering (Hoofdredacteeur Pedagogiek in Praktijk), het gelegenheidszangkwartet: On Children, Anouska en Yves Pess met een vader en dochter act  en Marjoline  Kampinga zingt Papa van Stef Bos. De toegang is gratis.

De openingstijden van het EHC zijn : woensdag, zaterdag, zondag 13-16 uur aan de Roggestraat 3. Nadere informatie: joepzander.nl/etty/ en ettyhillesumcentrum.nl

Meer berichten