Oesterdeskundige Michel Brans laat zakken gevuld met gezonde en voedzame oesterzwammen tot rijping komen in de witte zeecontainer. (foto Sterre Delemarre)
Oesterdeskundige Michel Brans laat zakken gevuld met gezonde en voedzame oesterzwammen tot rijping komen in de witte zeecontainer. (foto Sterre Delemarre) (Foto: Sterre Delemarre)

Gezonde zwammen uit zeecontainer

Deventer - 'Wow', de monden vallen open en met ogen als schoteltjes kijken kinderen naar de mist die Oesterzwamkweker Michel Brans tevoorschijn tovert. ,,Binnen een kwartier, zie je hier geen steek meer", verzekert hij de kids.

Door Gerreke van den Bosch

Niet zonder enige trots leidt Brans de jonge gasten rond in zijn 'bedrijf' dat verdeeld is over een 'KIEM-lokaal' en een zeecontainer. KIEM-lokaal spookte lang in het hoofd van Brans rond als naam voor zijn onderneming. ,,Twee weken voor ik naar de Kamer van Koophandelde ging, schakelde ik toch over op 'Brans Oesterzwamkwekerij'. Ik bleef namelijk maar uitleggen wat het in hield. KIEM staat voor Koffie, Inspireren, Educatie en Mycelium, het netwerk van schimmeldraden", legt Michel uit.


Pijlers
Brans Oesterzwamkwekerij is gebouwd op drie pijlers: duurzaamheid, lokaal en sociaal. ,,Alles doen we in samenwerking met de 'Techniekfabriek' van Circulus-Berkel/Cambio. Hierin worden mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt betrokken. Brans Oesterzwamkwekerij geeft anderen de kans om in een beschermde omgeving werkervaring en zelfvertrouwen op te doen. Zo maken zij kennis met het kweken van de oesterzwammen maar ook met het verwerken ervan in de keuken. Daarmee halen we onze medemensen uit hun werkisolement en ontwikkelen we succeservaringen."

Koffiedik
Workshops en rondleidingen geven doet hij ook. De kinderen van Montesorischool van Lidth zijn op pad voor het project 'Deventer 1250 jaar' en hangen aan Michel's lippen. ,,Ik krijg koffiedik van bedrijven. De oesterzwamschimmel, die koop ik. Dat heet mycelium. Dat doe ik samen in een zak en hang ik op. Ik kan door het plastic zien wanneer het klaar is voor groei, want dan ontstaat er een verdikking. Dan gaan ze naar de zeecontainer", vertelt de kweker. Vervolgens troont hij de enthousiaste groep mee naar buiten naar het witte zeegevaarte. Op het moment dat de deuren openzwaaien, ontsnapt er vochtige lucht. Aan stellages hangen zakken waaruit de paddenstoelen puilen. ,,Binnen is het minimaal 10 graden boven nul en de temperatuur mag niet boven de 15 graden uitkomen."

Michel wordt ondertussen door de leerlingen onder vuur genomen. Ze willen vooral weten wat hij met de grote witte paddenstoelen doet. ,,Daar maken we heerlijke bitterballen van die we de 'Krachtbal' hebben gedoopt. Op korte termijn zullen we ook kroketten, paddenstoelenburgers en andere lekkernijen toevoegen aan ons assortiment. Paddenstoelen zijn een goede vervanger van vlees want ze bevatten eiwitten."

Meer berichten