Margreet Smit en Petra de Vries (rechts) ontvangen je met open armen op de speeddate. (foto Gerreke van den Bosch)
Margreet Smit en Petra de Vries (rechts) ontvangen je met open armen op de speeddate. (foto Gerreke van den Bosch) (Foto: Gerreke van den Bosch)

Present zoekt talent met warm hart

Deventer - Zin in een snelle afspraak voor een leuke vrijwilligersjob? Present houdt donderdag 8 maart een avondje 'speeddaten'. Jouw date van 5 minuten gebruik je om te kijken of er een leuke klus is waar jij als vrijwilliger mee aan de slag kunt.

Door Gerreke van den Bosch

Je hoeft niet strak in het pak te komen of een snelle babbel te hebben. Waar ze vooral in geïnteresseerd zijn, is jouw talenten en of je het hart op de goede plek hebt. Present draait om inzet voor de kwetsbare mens in de samenleving. Coördinator Margreet Smit legt uit waarom juist deze avond geprikt is voor speeddaten.

,,Het gaat vooraf aan NLdoet van het Oranje Fonds. We willen graag wat extra aandacht genereren. Maatschappelijk betrokken ondernemen wint terrein, vanuit bedrijven kun je daar via Present een concrete invulling aan geven. En dat gebeurt ook veel gelukkig. Maar het zijn ook gezinnen, kerken, studenten en scholen die onze missie ondersteunen. Overal zijn groepen te vinden", legt Smit uit die samen met Petra de Vries en Jitty Wiggers het operationele team vormt. Het drietal zit aan de grens van wat zij kunnen behappen wat betreft coördinatie. Ze willen graag verder op de weg die zij meer dan 10 jaar geleden insloegen. Dat betekent dat zij structureel ondersteuning nodig hebben. ,,Ervaring leert dat er veel bereidheid is om iets te doen maar vaak is er nog een extra zetje nodig. Dat wordt gegeven door een contactpersoon of een ambassadeur. We zijn ook heel blij met enthousiaste vrijwilligers die ons incidenteel willen ondersteunen. Samen kleuren we de stad. We brengen een beweging op gang in Deventer en naaste omgeving, waarbij steeds meer mensen het vanzelfsprekend vinden om naar elkaar om te zien."
Dat de formule van Stichting Present werkt blijkt uit de cijfers van 2017. Ruim 1000 vrijwilligers gaven acte de présence. ,,Wij zijn de verbindende schakel tussen bereidheid en daadwerkelijke actie. Wij slaan een brug tussen mensen die iets te bieden hebben en zij die daarmee geholpen kunnen worden. Dat zie je ook terug in ons logo."

Het beeldmerk geeft uitdrukking waar de organisatie voor staat: een brug en een mens met open armen. Bruggen verbinden. Bij bruggen gebeurt wat, kunnen mensen elkaar ontmoeten. Generaties, wijken, straten, buren, collega´s en culturen komen met elkaar in contact. De verfvegen laten iets van het concrete zien: mensen zijn bereid hun handen uit te strekken naar een ander. De naam Present wil zeggen: er zijn voor de ander, als een cadeau, in het hier en nu, de 'present time'.
Helemaal van deze tijd is het 'Match&Connect' project waarin je maatje bent voor een jonge vluchteling. Het springt in een gat dat gaapt in de samenleving. Petra de Vries:,,Als vrijwilliger trek je een jaar lang op met een kwetsbare jongere. Ter voorbereiding geven we een training, niet alleen om iemand te leren kennen maar ook om een goede match te kunnen maken. We hebben ook maatjesgezinnen nodig, daar zijn we eigenlijk extra naar op zoek. Meer informatie vind je op:

stichtingpresent.nl/

Meer berichten