Casper Berris vindt het fantastisch hoe hij zich na de transplantatie voelt. ,,Ik heb weer energie voor twee, eigenlijk. Ik kan weer de hele wereld aan." (foto Auke Pluim)
Casper Berris vindt het fantastisch hoe hij zich na de transplantatie voelt. ,,Ik heb weer energie voor twee, eigenlijk. Ik kan weer de hele wereld aan." (foto Auke Pluim) (Foto: Auke Pluim)

Nieuw hart met een 'gouden' randje

DIEPENVEEN -,,Ik had het weer wárm'', herinnert Casper Berris het ontwaken na zijn harttransplantatie in december 2014. ,,Daarvoor had ik het altijd héél koud. En ik voelde duidelijk mijn hartslag. Ik vóelde 'm gewoon weer! Toen ik direct na de operatie van mijn handen een vuist kneep, voelde ik de pompkracht tot in mijn vingertoppen. Fantástisch! Het voelde gelijk als een perfect hart; een nieuw hart met een gouden randje."

Door Rudy Brouwer

,,Ik ervaar dit hart nu als mijn hart en ben mijn donor bijzonder dankbaar', vertelt de 45-jarige Diepenvener. ,,Dat is toch het mooiste wat je kan geven als mens? Als je er zelf niet meer bent, dat je dan toch nog met jouw organen het leven van een ander kan redden? Dat je die persoon weer kwaliteit van leven kunt geven? Ik ben daar het sprekende voorbeeld van. Het moet voor iedereen duidelijker worden wat voor moois donorregistratie oplevert. Dat het geen straf is."

Impact
In 2004 werd Casper Berris voor het eerst geconfronteerd met ernstige hartritmestoornissen. ,,Je denkt: wat is dit? En blijft er even mee rondlopen. Maar ze duurden steeds langer. En kwamen steeds vaker. Zomaar uit het niets. Na onderzoeken kwam een erfelijke hartziekte aan het licht. Ondanks de ICD (Implanteerbare Cardioverter Defibrillator) die ik kreeg en medicatie ging het steeds minder lekker. Ik was steeds sneller vermoeid. Dat heeft veel impact op mij gehad. Ook op mijn gezin. Ik kon niet eens meer voor mijn kinderen klaar staan."

Hartstilstand
Eenmaal op de wachtlijst voor een transplantatie kreeg de Diepenvener in de zomer van 2014 een hartstilstand. ,,Zittend op de bank ging in één keer het licht uit. Mijn vader en zijn partner hebben adequaat gehandeld: snel een ambulance gebeld en me gereanimeerd. Daardoor heb ik het gelukkig gered. In het UMC Groningen werd ik na een week in coma gelukkig zonder hersenletsel wakker en in het AMC Utrecht klom ik vervolgens weer een beetje uit het dal en werd ik direct op de urgentielijst voor harttransplantatie geplaatst."

Berris vindt het fantastisch hoe hij zich na de transplantatie voelt. ,,Ik heb weer energie voor twee, eigenlijk. Ik kan weer de hele wereld aan." Letterlijk en figuurlijk. Want ter nagedachtenis van zijn overleden broer, die net als hijzelf een harttransplantatie onderging, vraagt de Diepenvener door zijn deelname aan de World Transplant Games 2019 aandacht voor het belang van donorregistratie. ,,Vanuit de gedachte: als jij het niet meer kan, doe ik het voor je." Berris speelt met het Nederlands Transplantatie Volleybalteam op zondag 18 maart in Hof van Salland een oefenduel tegen zijn eigen DSC (om 13.00 uur).

Meer berichten