De kinderen mochten allemaal  ervaren hoe het is om te drijven in een bak water met magnesiumsulfaat. Raymond Gieteling hield nauwlettend in de gaten dat ze geen bommetje deden. (foto Sterre Delemarre)
De kinderen mochten allemaal ervaren hoe het is om te drijven in een bak water met magnesiumsulfaat. Raymond Gieteling hield nauwlettend in de gaten dat ze geen bommetje deden. (foto Sterre Delemarre) (Foto: Sterre Delemarre)

Slapen en drijven in bak zout water

Deventer -Leerlingen van Montesorischool van Lidth weten sinds vorige week welk mysterieus bedrijf huist achter de groene staldeuren aan de Walstraat 58. Raymond Gieteling, drijvende kracht achter floatingcentrum 't Cocon, gunde de kids een kijkje in zijn keuken.

Door Gerreke van den Bosch

,,Eigenlijk zijn wij een hightechbedrijf in een beroemde oude straat. We zitten in een historisch pand maar we zijn één van de duurzaamste bedrijven van de stad. Onze specialiteit is floaten. We hebben hier twee grote baden staan, die noemen we floatcabines. In deze bakken zit 1200 liter water en 600 kilo zout. Maar dat is geen gewoon zout. Het is magnesiumzout, dat kun je maar op een paar plekken op de wereld vinden. Het werd 400 jaar geleden voor het eerst ontdekt in Europa maar de Turken en Egyptenaren maakten er al veel langer gebruik van", onderwijst Raymond terwijl de kinderen het zout door hun handen laten gaan. ,,Niet van proeven", waarschuwt hij. ,,Het is wel goed voor mensen maar alleen als ze het via de huid opnemen. Als je het in water doet en je drinkt het op, ga je in één streep door naar het toilet en kom je er voorlopig ook niet meer af. Je kan het opnemen onder bepaalde omstandigheden zoals in onze speciale baden. Er komen veel topsporters hier floaten. Als ze gesport hebben komen er scheurtjes in de spieren, spierpijn noemen we dat, als ze hier gaan drijven in magnesiumsulfaat gebeurt dat niet."


Recyclen
De kids willen weten of Raymond de hele dag heen en weer loopt met emmers om de bakken bij te vullen. Hij lacht. ,,Nee, dat spoelen en bijvullen gaat automatisch. Het hele proces begint al met het zuiveren van het water onder de grond. Na gebruik recyclen we het. We doen alles duurzaam. We houden het water op een temperatuur van 35,7 graden. De meeste mensen beginnen met een uurtje floaten, dat lijkt heel lang maar je valt heel makkelijk in slaap. Het ontspant je helemaal en helpt heel goed bij stress, burn-out, whiplash, fibromalgie, reuma en nog veel meer klachten. Het enige waar je op moet letten is dat je geen zout in je ogen krijgt, want dat bijt."

De energie komt van de zonnepanelen op ons dak. ,,Ik zal jullie laten zien hoe het werkt", zegt Raymond als hij een scherm aanklikt. ,,Zonder dat ik naar buiten kijk, kan ik hier zien of het zonnig is. Zelfs als er een wolkje voor de zon is zie ik dat want dan daalt de productiviteit. Sommige mensen denken dat je veel verdient als de zon de hele dag schijnt, maar dat is niet zo. Want het gaat niet om de hitte maar om de lichtintensiteit."

http://tcocon.nl/

Meer berichten