Deventer bedrijf is landelijk succesvol - meer aandacht voor onregelmatig werken

Deventer - We kennen allemaal wel iemand met onregelmatige werktijden, bijvoorbeeld in de zorg, industrie of het openbaar vervoer. Bijna dertig procent van de beroepsbevolking werkt in onregelmatige diensten. Opvallend is dat mensen wel leren om goed te worden in hun vak, maar niet hoe ze met zichzelf moeten omgaan bij onregelmatig werk. We zullen in de toekomst langer doorwerken. Alle dagen energiek, fit en competent mee blijven doen is niet vanzelfsprekend. Weten hoe je je onregelmatige werk- en levensstijl goed kunt organiseren verlangt kennis en begeleiding.

Gemotiveerder en productiever

Tot dit inzicht is Hans Spanjers gekomen bij zijn activiteiten als directeur van het Duurzaam Inzetbaarheid Centrum dat is gevestigd aan de Keizerstraat in Deventer. Spanjers is in het verleden werkzaam geweest als personeelsmanager van gerenommeerde bedrijven zoals Stegeman, Wehkamp, Sara Lee en Arke. Veel aandacht ging uit naar mensen die niet functioneerden, ziek waren en conflicten hadden. Natuurlijk belangrijk. Maar in zijn overtuiging ligt de toegevoegde waarde van Human Resources vooral bij het stimuleren, motiveren en faciliteren van mensen om -veel meer vanuit zichzelf- in goede conditie, lekker gemotiveerd en productief te zijn. Juist die positieve psychologie, sterker maken wat goed gaat bij mensen in organisaties, dat heet amplitie, daar is Hans Spanjers door geïnspireerd geraakt. Dat dit met name ook bij onregelmatig werken goede resultaten oplevert is wel bewezen.

Specialist in onregelmatige diensten

In de afgelopen 2 jaar heeft dit Deventer bedrijf met succes door het hele land al ruim 10.000 buschauffeurs, procesoperators en zorgmedewerkers getraind die allemaal in onregelmatige diensten werken. Dit jaar worden breed in de Industriële Schoonmaakbranche nog eens zo’n 400 mensen getraind en begeleid. Vanuit een wetenschappelijke invalshoek is een praktische en effectieve aanpak ontwikkeld: hoe om te gaan met slapen, voeding, bewegen, stress en sociale contacten. Deze aanpak voor het onder moeilijke omstandigheden goed kunnen inrichten van je levensstijl, is positief ingestoken vanuit de voordelen en leuke kanten van het onregelmatig werken. Om zo een negatieve spiraal van minder slaap, moeheid, geen zin om te sporten en slecht eten te voorkomen. Er is volop belangstelling en grote waardering voor aanpak en expertise.

Waar het om draait

Sinds april vorig jaar zijn door het Duurzaam Inzetbaarheid Centrum drie congressen ‘Waar het om draait bij Onregelmatige Diensten’ georganiseerd voor de werkgevers; twee in Deventer en één in Rotterdam. Met telkens een grote belangstelling vanuit het hele land van directies en HR-managers. Het 4e congres, dit keer in het zuiden, staat alweer gepland. Er is ook een praktisch handboek ‘Werken in de Onregelmatige Dienst’ gelanceerd. Dat leest makkelijk weg en biedt volop informatie en concrete tips over slapen, voeding, bewegen, roosteren, de sociale impact van onregelmatige diensten etc. Naast bewustwording bieden zowel het handboek als het congres volop informatie, tips en concrete handvatten om hier direct op een positieve manier mee aan de slag te kunnen gaan!

Concreet mee aan het werk

Directeur Hans Spanjers is er trots op dat werknemers én werkgevers enthousiast zijn over de aanpak en resultaten. Boek en congres zijn een succes. Het handboek is direct na verschijnen al door diverse bedrijven meegenomen in het kerstpakket. Voor zorginstellingen is het handboek hét cadeau voor hun verplegenden en verzorgenden 12 mei aanstaande op de Dag van de Verpleging. Het is dan ook een ‘must have’ voor zowel directies, HR-verantwoordelijken als medewerkers. Deventer levert zo een essentiële bijdrage aan de inhaalslag die nodig is op het gebied van duurzame inzetbaarheid en onregelmatig werken.

Kijk voor meer informatie op: www.onregelmatigediensten.nl

Meer berichten