Concert van Efkan Sesen in Schouwburg Deventer

Deventer - De Turkse zanger en componist Efkan Sesen geeft op zaterdag 21 april om 20.00 uur een concert in Schouwburg Deventer. Sesen maakt al dertig jaar muziek, bracht veertien albums uit en verwierf grote populariteit in Turkije en daarbuiten. Veel andere Turkse musici hebben zijn liederen gezongen. Sesen woont sinds 2016 in Nederland.

Hij treedt ook geregeld op met zijn vrouw Didar Sesen die eveneens musicus en lerares is, en met zijn zoon Sinan, die jazzmuziek studeert aan de internationale kunstvakhogeschool Codarts in Rotterdam. Zij werken samen aan een nieuw album.

Efkan Sesen komt uit Artvin (Noord-Turkije) en zat in de jaren tachtig zes jaar lang in verschillende gevangenissen vanwege zijn inzet voor waarden als mensenrechten, democratie en vrijheid. Dit zijn ook terugkerende en essentiële thema's in zijn muziek. Geïnspireerd door het volk heeft hij er als musicus voor gekozen om zich af te zetten tegen de gevestigde orde en bescheiden door het leven te gaan.

Samen met zijn vrienden richtte Sesen in 1987 Grup Yorum op en was hij vier jaar leadzanger van de band. Hij is in die periode vanwege protestacties tegen de gevestigde orde meerdere malen gearresteerd en veroordeeld. In 1991 besloot hij om solo verder te gaan. Sesen heeft in heel Turkije concerten gegeven. Ook in Europa heeft hij deelgenomen aan onder andere alternatieve festivals.

Tot op heden bracht Sesen 14 albums uit. De karakteristieke eigenschappen van Artvin, gelegen aan de Zwarte Zee, hebben invloed gehad op zijn muziek. In 2004 bracht hij het album 'Pek de Taninmayan / Karadeniz' uitgebracht met liederen uit de regio. In 2012 vierde Sesen zijn 25-jarige jubileum en bracht het album 'Soluk Soluga 25 Yil' uit. Aan dit album hebben vrienden uit de muziekwereld hun bijdrage geleverd en 14 van zijn liedjes gezongen. In 2013 kwam hij het album 'Çocuksu Sarkilar' uit. Liederen van dit album zijn geschreven door zijn vrouw Didar Sesen en gezongen door de leerlingen van zijn vrouw. Als laatste kwam in 2015 met zijn zoon Sinan het album 'Eski Sarkilar Yeniden' uit, met daarop 31 eerder gezongen liederen van Efkan Sesen zelf.

Het concert van de beroemde Turkse zanger wordt georganiseerd door de Kunst en Cultuurgroep Deventer in samenwerking met de culturele muziek- en volksdansgroep Anadolunun Sesi. Kaarten kosten €15. Deventer Schouwburg is aan de Leeuwenbrug 2 in Deventer. Reserveren kan via Ali Yildirim tel: 06-23985520. of via : alidayi@gmail.com.

Meer berichten