Mevrouw Krommendijk geniet van haar tochtjes door de Deventer binnenstad. ,,Het is goed om in beweging te blijven." (foto Gerreke van den Bosch)
Mevrouw Krommendijk geniet van haar tochtjes door de Deventer binnenstad. ,,Het is goed om in beweging te blijven." (foto Gerreke van den Bosch) (Foto: Gerreke van den Bosch)

Fietsend op de stoel door Deventer

Diepenveen - ,,Ik weet niet precies hoe oud ik ben, maar ik mag van de dokter niet meer fietsen", zegt de 90- jarige Betsie Krommendijk terwijl ze door de Deventer binnenstad 'scheurt'. Sinds de komst van het fietslabyrint op dagcentrum de Sparrenheuvel kan ze elke dag genieten van haar fietstochtje.

Door Gerreke van den Bosch

Mevrouw Krommendijk is licht dementerend en haar mogelijkheden zijn daardoor enigszins beperkt. Gelukkig vindt ze het fietslabyrint geweldig. ,,Ik heb heel lang in Deventer gewoond. Toen had ik samen met mijn man een bloemenzaak. Ik bezorgde bloemen lopend of op de fiets. Ik ken veel straten in Deventer. Het is goed om in beweging te blijven en daarom doe ik ook mee aan de activiteiten hier zoals sjoelen en wandelen. Dat vind ik heel gezellig", vertelt ze met zachte stem terwijl ze straalt.

Het fietslabyrint is een project van VUmc (Vrije Universiteit medisch centrum) uit Amsterdam en staat sinds kort op de Sparrenheuvel. Annet Wilberts, coördinator dagcentrum Sparrenheuvel Diepenveen vertelt er meer over. ,,Wij en Dagbehandeling Graaf Florishof in Deventer willen ouderen zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving laten wonen door het aanbieden van activiteiten, ook op het gebied van beweging. Dit heeft een positieve invloed op conditie, functioneren, gezondheid en welzijn van mensen. Op Dagcentrum Sparrenheuvel zijn de beweegmogelijkheden uitgebreid door de aanschaf van het fietslabyrint. Officieel heet het 'Exergaming'. Dat is een samenvoeging van 'exercise' en 'gaming', bedacht voor het VUmc. Zij voeren een wetenschappelijk onderzoek uit naar het effect van interactief fietsen op het welzijn van mensen met dementie die een dagcentrum bezoeken. Een aantal van onze bezoekers, waaronder mevrouw Krommendijk werkt hieraan mee."

Het is geen verplichting en ook geen belasting voor bewoners volgens de coördinator. Op beide dagcentra komt er voor elke deelnemer drie keer een onderzoeker van VUmc langs om interviews en testjes te doen. Een keer aan het begin, een keer na drie maanden en een keer na zes maanden. Ook hun mantelzorgers worden driemaal geïnterviewd. Wilberts: ,,Naast de hoeveelheid beweging wordt er gekeken naar veranderingen in functioneren en geheugen. Ook worden de motivatie voor bewegen en de kosten onderzocht en hoe interactief fietsen succesvol kan worden aangeboden. De resultaten worden gepubliceerd in verschillende wetenschappelijke tijdschriften."

Mooie opname

De bezoekers zijn bijna niet van het fietslabyrint af te slaan. ,,Er zijn hele mooie opname van de oude stad Deventer. Ik herken alles. Dan denk je nergens anders aan. Eigenlijk zou iedereen erop moeten fietsen. Je moet niet stil op de stoel gaan zitten", zegt een deelnemer. Een ander vult aan: ,,Ik fiets op plaatsen die ik nog niet ken. Leer nieuwe plekken kennen en er staat bij wat het is. Je kunt namelijk ook fietsen door Amsterdam, Londen of Parijs of de mooie natuur. Je kunt de buitenwereld blijven verkennen en tegelijkertijd spierkracht en conditie trainen."

Meer berichten