Het succesverhaal krijgt voor Gijs nu een vervolg met de Revolution koek.
Het succesverhaal krijgt voor Gijs nu een vervolg met de Revolution koek.

Gijs Ruhof en Jonnie Boer bedenken Revolution koek

DEVENTER – Vorig jaar blies de toen 18-jarige Gijs Ruhof Vondelspeculaas nieuw leven in. Opa Frans bakte dit ambachtelijke speculaas tot zijn pensioen in 1995 vanuit de familiebakkerij aan de Vondellaan in Deventer en was van plan het geheime recept mee het graf in te nemen. Zijn kleinzoon stak hier een stokje voor en andermaal werd Vondellaan een succes. Het succesverhaal krijgt voor Gijs nu een vervolg met de Revolution koek, die hij samen met topkok Jonnie Boer ontwikkelde.

Door Bert Nijenhuis

Voordat hij in Deventer aan een opleiding logistiek begon, volgde Gijs een bakkersopleiding en liep stage bij sterrenrestaurant De Librije in Zwolle. Zondag 9 en maandag 10 september verzorgen eigenaren Jonnie en Thérèse Boer in Zwolle het Nederlandse Avant-garde Cuisine Festival 'Chefs (R)Evolution'. ,,Een onderdeel hiervan is de BOERenmarkt XL, waar wij met Vondelspeculaas gaan staan", vertelt Gijs. ,,Toen we Jonnie alvast lieten proeven, ontstond het idee voor de Revolution koek. Hij heeft zes kruidenmelange samengesteld, waarmee ik aan het bakken ben geslagen. Daaruit heeft Jonnie zijn favoriet gekozen."

De Revolution koek lijkt volgens de bakker in niets op Vondelspeculaas. ,,De smaak is wat anijsachtig, maar je moet de koek gewoon proeven." Dat kan op de BOERenmarkt XL, waar Gijs 'live' gaat bakken. ,,Ik had niet durven dromen dat de speculaas van opa mij zover zou brengen."

Meer berichten