De 13- jarige Roos van Lochem zamelt met haar bakactie geld in voor kinderen die slachtoffer zijn van seksueel geweld. (foto Gerreke van den Bosch)
De 13- jarige Roos van Lochem zamelt met haar bakactie geld in voor kinderen die slachtoffer zijn van seksueel geweld. (foto Gerreke van den Bosch) (Foto: Gerreke van den Bosch)

Roos (13) uit Deventer bakt voor Stichting Dance4life

Deventer - Een voorlichting over seksueel geweld heeft ertoe geleid dat Roos van Lochem driftig aan het bakken is geslagen. Ze verkoopt haar cakes en met de opbrengst en giften steunt zij de stichting 'Dance4life' die in de bres springt voor misbruikte kinderen.

Door Gerreke van den Bosch

De 13- jarige Roos zit in klas S1vc van het Stormink die in maart een gastles kreeg van het Dance4life Tourteam. ,,Een meisje uit Pakistan deed haar verhaal over seksueel misbruik. Dat deed zij in het Engels. Ze vertelde dat meisjes daar vaak niet alleen over straat kunnen. Als je seksueel misbruikt wordt en je gaat naar de politie, lachen ze je gewoon uit omdat het je is overkomen", weet de brugklasser inmiddels.

Seksuele intimidatie
Volgens moeder Suzanne van Lochem worden niet alleen meisjes aangevallen. ,,Ook jongens krijgen te maken met seksuele intimidatie en geweld. Roos heeft zich het lot van deze kinderen erg aangetrokken en was vastbesloten om in actie te komen." Ondanks dat de voorlichting een verpletterende indruk maakte op Roos is ze niet bang om alleen over straat te gaan. ,,Ik weet dat het in Nederland niet gebeurt. Het is hier niet zo erg dat je niet meer naar buiten durft. De omstandigheden in dit land zijn anders."

Succes
In het huis van de familie Van Lochem hangt het hele weekend al een heerlijke baklucht. Roos heeft veel lol in het bakken van de cakes. ,,In totaal heb ik er al 37 verkocht en daarbij ook nog giften gekregen. Mijn streefbedrag was €70. Ik had niet gedacht dat het zo`n succes zou gaan worden", vertelt Roos blij. Voor maar 6 euro zit je gebakken met een heerlijke cake van bijvoorbeeld appel en kaneel. De ingrediënten betaalt bakster Roos zelf.

Alle leerlingen van Het Stormink deden mee met acties aan Dance4life activiteiten om zoveel mogelijk geld in zamelen voor leeftijdsgenoten in Pakistan. ,,De scholenactie is inmiddels afgelopen. Onze school was de beste van het land met een opbrengst van 7020,75 euro. Nu krijgen we een 'Dance for lifefeest' waar de prijzen worden uitgereikt", weet Roos die zelf een telefoon met tweejarig abonnement in de wacht sleepte. Haar bakactie bracht haar namelijk tot de derde plaats in de categorie leerling. De actie van de Deventerse scholiere zelf loopt nog steeds door. ,,Gelukkig zetten de mensen geen druk achter hun bestelling. Voor de rest is het afwachten wat er nog uit voortkomt. Het zou mooi zijn om te kunnen zien waar het bedrag aan besteed gaat worden", merkt Suzanne op.

https://scholenactie.dance4life.nl/

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden