Hanny Biemolt met de nieuwe medewerker van het Cultuurhuus, Theo Bruggeman. ,,Hoewel nog niet alles hier samenkomt, maken de meeste verenigingen en clubs in Bathmen gebruik van het Cultuurhuus." (foto: Gert Perdon)
Hanny Biemolt met de nieuwe medewerker van het Cultuurhuus, Theo Bruggeman. ,,Hoewel nog niet alles hier samenkomt, maken de meeste verenigingen en clubs in Bathmen gebruik van het Cultuurhuus." (foto: Gert Perdon) (Foto: Gert Perdon)

Cultuurhuus kloppend hart Bathmen

Bathmen - Cultuurhuus Bathmen bestaat eind deze maand tien jaar en dat jubileum wordt op Hemelvaartsdag, 10 mei, uitgebreid gevierd met een preuvenement op het plein voor het Cultuurhuus en het plein voor de Dorpsschool. Een aantal Bathmense ondernemers, LTO Noord afdeling Salland, Wakkere Boerin, Salland Boert en eet Bewust verlenen hun medewerking.

Door Leo Polhuys

Beheerder Hanny Biemolt omschrijft het Cultuurhuus als het kloppend hart van het dorp. ,,Hoewel nog niet alles hier samenkomt, maken de meeste verenigingen en clubs in Bathmen gebruik van het Cultuurhuus."

Het voormalige dorpshuis, dat bekend stond als zaal Braakhekke, werd na de toevoeging van Bathmen aan de gemeente Deventer nu ruim tien jaar geleden omgevormd tot Cultuurhuus. De oprichting gebeurde door een stichting met behulp van de gemeente en provinciale subsidie. ,,Wij krijgen momenteel een klein deel subsidie en voor de rest moeten we onszelf financieel bedruipen. Onze inkomsten komen uit de verhuur van de verschillende ruimtes en uit de opbrengst van de horeca", zegt Hanny, die zelf een horeca achtergrond heeft.

Op de loonlijst staan anderhalve beroepskracht en vanwege de toename van de werkzaamheden komt daar binnenkort nog een aantal uren bij. De rest van het werk wordt door de ongeveer vijftig vrijwilligers gedragen. Dat geldt bijvoorbeeld voor het Infopunt, waar toeristen informatie en kaarten over de streek kunnen kopen en dat in de praktijk werkt als een soort mini VVV.

Activiteiten

In het Cultuurhuus worden het jaar door diverse activiteiten gehouden. Naast de tweejaarlijkse Battumse revue met steevast uitverkochte zalen, vinden onder meer de Oudheidkundige kring, de eetgroep Samen eten voor alleenstaanden, de musicals voor verschillende scholen, de beeldende kunst kring en de bridgeclub er onderdak. Ook een aantal koren en scholen uit Deventer maken gebruik van de zaalruimte.

Hanny: ,,We geven ook graag jonge talenten een kans. Zoals binnenkort Jeffrey Kleine Koerkamp uit Lettele die een voorstelling komt geven.'' Voorafgaand aan het preuvenement kunnen Battummers meedoen aan de 25 kilometer lange fietstocht van Stichting Bathmen Promotie. De agrarische bedrijven onderweg bieden lekkernijen en onder meer straattheater. De activiteiten worden voor de tiende keer gehouden met medewerking van boerendansgroep Het Battumse Venne, dit keer onder het motto Bathmen smaakt naar meer. Fietsroutes kunnen tussen 9 en 11 uur worden gekocht bij het Cultuurhuus.

Meer berichten