Verborgen verhalen onthuld tijdens Dag van het Kasteel

Deventer - Tweede pinksterdag 21 mei houdt de Nederlandse Kastelenstichting (NKS) voor de elfde keer Dag van het Kasteel. Op deze dag openen meer dan 100 kastelen, havezaten, buitenplaatsen en landgoederen in Nederland, België en Duitsland hun poorten voor publiek. Ook poorten die normaal gesloten blijven gaan van het slot. Door middel van activiteiten rond het jaarthema Verborgen Verhalen Verteld wil de NKS bezoekers op een unieke manier deze locaties laten beleven.

Alle locaties herbergen een schat aan verhalen, kleine of grote verhalen, verhalen uit het verleden en hedendaagse verhalen. Befaamde verhalen, maar ook een heleboel verhalen die minder bekend zijn bij het grote publiek. Met het thema Verborgen Verhalen Verteld wil de NKS bezoekers de minder bekende kanten van het leven en werken rondom dit bijzondere culturele erfgoed laten beleven.

Olst-Wijhe en Deventer
In de omgeving van Olst-Wijhe en Deventer zijn de tuinen te bezoeken van landgoed de Gelder, buitenplaats Klein Hoenlo, buitenplaats Spijkerbosch, landgoed het Overvelde, landgoed Nieuw Rande en havezate de Haere. Er is een fietsroute gemaakt die naast deze locaties ook andere locaties aandoet zoals Oud Rande, landgoed Zorgvliet en Huis Groot Hoenlo. Naast de route zijn verder oostelijk in Salland nog twee archeologische kasteellocaties te bezoeken: de Schuilenburg bij Hellendoorn en de Waardenborg bij Holten.

Rondleidingen langs verborgen geschiedenis
Op (bijna) alle locaties die zijn opengesteld, worden op 21 mei speciale rondleidingen gegeven door bewoners en/of beheerders. De bezoeker komt op plaatsen die normaal niet toegankelijk zijn en krijgt van deze specialisten een schat aan informatie over de historie en het beheer van dit bijzonde erfgoed. Let op: elke locatie heeft een eigen progamma en eigen openingstijden. Kijk vooraf op www.dagvanhetkasteel.nl voor de verschillende activiteiten voor jong en oud, tijden en adressen.

Extra aandacht is er dit jaar voor de archeologische kasteellocaties in Overijssel. Er is een Archeotrail die langs vier van deze locaties leidt, waaronder de Waardenborg bij Holten. Kasteelspecialisten Ben Olde Meierink en Diana Spiekhout verzorgen ter plekke masterclasses die vrij toegankelijk zijn. De tijden en locaties van deze archeotrail zijn te vinden op www.dagvanhetkasteel.nl/informatie/archeotrail.

In totaal doen in Overijssel en Duitsland 25 locaties mee en er zijn nog eens 14 archeologische locaties die deze dag uit de verborgenheid komen. Een verhalenbrochure en programmabrochure zijn verkrijgbaar bij lokale VVV's en bij diverse deelnemende locaties.
Voor informatie over alle deelnemers en activiteiten kijkt u op www.dagvanhetkasteel.nl.

Meer berichten