Almar Otten verwerkt Deventer putmoord in nieuwe thriller


Elite wordt 9 juni gepresenteerd bij boekhandel Praamstra. Schrijver Almar Otten is aanwezig om te signeren en vragen te beantwoorden. (foto Auke Pluim)
Elite wordt 9 juni gepresenteerd bij boekhandel Praamstra. Schrijver Almar Otten is aanwezig om te signeren en vragen te beantwoorden. (foto Auke Pluim) (Foto: Auke Pluim)

Almar Otten verwerkt Deventer putmoord in nieuwe thriller

DEVENTER – Aan de voet van de Lebuïnuskerk wordt een dode schrijver gevonden. Is hij gesprongen of geduwd? Wie dat wil weten, moet nog even wachten tot 9 juni. Dan verschijnt Elite, een Deventer thriller geschreven door Almar Otten. Zijn elfde boek wordt op de markt gebracht door de Rotary Deventer-IJssel en de opbrengst komt geheel ten goede aan lokale maatschappelijke doelen.

Door Bert Nijenhuis

'Moet ik rijk zijn?' Dat was de eerste vraag die Otten stelde toen acht jaar geleden het lidmaatschap van de Rotary Deventer-IJssel ter sprake kwam. "Daarvoor was ik door de club gevraagd iets te komen vertellen over het waarmaken van dromen. Dat werd een erg leuke avond. De leden zijn eerlijke, open mensen. Een lidmaatschap kost geld, maar je hoeft niet rijk te zijn. Enige voorwaarde: elk beroep mag slechts één keer vertegenwoordigd zijn. Geen twee architecten bijvoorbeeld, want dat komt de brede achtergrond niet ten goede." 
 
Rotary Deventer-IJssel bracht acht jaar geleden het populaire bordspel 'Een dagje Deventer' op de markt. De opbrengst ging naar Deventer kinderen. "Toen een volgend groot project ter sprake kwam, heb ik aangeboden een boek te schrijven", zegt Otten. "Mijn voorwaarde was wel dat de hele club zich erachter zou scharen. Op eigen kracht verkoop ik vijftienhonderd boeken. Door de connecties en inzet van de Rotary-leden hebben we nu in eerste instantie ingezet op zesduizend exemplaren. Het uiteindelijk doel is om een ton op te halen."

Een mooi streven, maar het boek moest eerst nog wel even worden geschreven. "Er was wel wat druk", erkent de schrijver die met twee titels in de top 75 van beste Nederlandse thrillers aller tijden staat. "Gelukkig heb ik nog nooit meegemaakt dat er niets op papier komt. De opzet maak ik tussen de bedrijven door, want ik heb ook nog een baan en gezin. Om meters te maken, huur ik vervolgens een huisje in de Ardennen, waar mijn enige afleiding de racefiets is."

Het heeft geleid tot Elite, waarin rechercheurs Ellen van Dorth en Jozef Laros te maken krijgen met verschillende Deventer verhalen, zoals de putmoord van 1972. "De eerste keer dat de stad geconfronteerd werd met een afrekening in het criminele circuit. De dader is nooit gepakt. Een oud-rechercheur die ik geregeld spreek, zegt te weten wie het is maar daarvoor geen bewijs te hebben." Otten waagt zich met het boek evenmin aan een cold case. "Ik gebruik ook andere namen. Desondanks zijn er altijd mensen die zichzelf of anderen in mijn boeken herkennen. Iemand vertelde me ooit dat Jozef Laros zo'n mooie samenstelling is vier oud-rechercheurs. Helaas kende ik er geen een van."  

Elite wordt 9 juni gepresenteerd bij boekhandel Praamstra. Otten is aanwezig om te signeren en vragen te beantwoorden.

Eerbetoon
De opbrengst van het 'Elite-project' gaat voor een groot deel naar een boottocht over de IJssel met de 1250 oudste inwoners van Deventer. Een eerbetoon aan de 'echte elite' van de 1250 jaar oude stad. Tijdens de boottocht op 14 oktober stellen scholieren de deelnemers de vraag: wat is uw mooiste herinnering aan Deventer? De antwoorden zullen vervolgens in een boekje worden samengebracht.
 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden