Foto: Gerreke van den Bosch

Vakantiepret voor kids in armoede

Terwijl iedereen uitkijkt naar de zomervakantie, zijn er ook kinderen in Nederland voor wie deze periode geen feest is. Zij leven vaak in armoede en maken weinig leuke dingen mee. Nationaal Fonds Kinderhulp brengt daar verandering in met hun 'Zomerpakketten'.

Door Gerreke van den Bosch

In het gebouw van Cambio aan de Fesevurstraat 11 wordt hard gewerkt. Overal staan dozen en op de inpaktafel liggen mooie gekleurde rugzakken. ,,Deze stoppen we vol met zomerspeelgoed voor mooi én minder mooi weer tot kaartjes voor een heerlijk dagje uit en openbaar vervoer. Een pakket vol mooie zomeravonturen dus! En nog belangrijker: een rugzak vol mooie verhalen die op school verteld kunnen worden na de vakantie", zegt Jan Wezendonk, directeur van Kinderhulp.
Het is voor het tweede jaar dat er Zomerpretpakketten worden gemaakt. De reactie hierop vorig jaar was overweldigend, de impact op de kinderen die een pakket kregen nog overweldigender. Toen waren het er 300 en nu zijn het er 2.000. Geen wonder dus dat de hulp van Cambio en sponsoren wordt ingeroepen om te helpen bij het inpakken.

Eigenlijk is het een druppel op een gloeiende plaat want in Nederland leven 398.000 kinderen in armoede. ,,Zij kunnen niet op vakantie, terwijl het voor hun juist zo belangrijk is om er even tussenuit te kunnen. Uit onderzoek komt naar voren dat gezinnen die te maken hebben met armoede ook kampen met chronische stress. Dat maakt dat de vermogens die je nodig hebt om te plannen en vooruit te kijken onder druk komen te staan. Juist die eigenschappen moet je inzetten als je te maken krijgt met financiële beperkingen. Je moet namelijk met weinig geld het einde van de maand zien te halen. Voor de kinderen is het in ieder geval belangrijk dat zij mooie ervaringen hebben en op leuke bestemmingen zijn geweest die zij met hun klasgenoten kunnen delen. In de rugzakken zitten niet alleen spelletjes maar ook gratis kaarten voor een pretpark en voor de bus of trein. Volgens mij zitten er vier kaartjes in een envelop dus dat betekent dat een gezin met twee kinderen er naartoe kan."

Volgens bestuurder Wezendonk zijn de rugzakken mede te danken aan de Vriendenloterij, een belangrijke partner van Kinderhulp. ,,Wij hebben 1200 intermediairs die een beroep op ons doen voor kinderen die zij onder hun hoede hebben. Rechtstreeks contact met de kinderen zelf is er niet. De Zomerpakketten gaan gericht naar 2000 adressen die door intermediairen worden afgenomen. Kinderhulp zelf is een fondsenwervende organisatie. Wij doen veel meer projecten ook hebben wij donateurs, krijgen wij geld van serviceclubs en overheid en dergelijke. We hebben onze basis in Deventer op het industrieterrein. We zijn opgericht in 1959 in Den Bosch, onder een andere naam. Nu draaien we hier met 18 mensen in Deventer en 8 in de Buitendienst."

Op 10 juli worden de eerste rugzakken uitgedeeld in de Efteling. Ook in Deventer krijgen kinderen rugzakken. Volgens Jan Willem ten Wolde van Cambio is dan de cirkel mooi rond want onder deze categorie vallen ook kinderen van mensen die bij Cambio werken.

Meer berichten