Logo deventerpost.nl


Tiemen kan gerust een geroutineerd Kunstbende-deelnemer worden genoemd. Voor de vierde keer doet hij mee aan het festival voor jong creatief talent. (foto Gert Perdon)
Tiemen kan gerust een geroutineerd Kunstbende-deelnemer worden genoemd. Voor de vierde keer doet hij mee aan het festival voor jong creatief talent. (foto Gert Perdon) (Foto: Gert Perdon)

Tiemen bereikt finale Kunstbende: kunst als ideale creatieve uitlaatklep

Deventer - Stilzitten kon hij nooit en als kind was er al die drang om te creëren. Gaandeweg ontdekte Tiemen Hageman (17) uit Deventer dat kunst voor hem de ideale uitlaatklep is. Hij stortte zich op dans, film en schrijven. Disciplines waarmee hij ook hoge ogen gooide tijdens het Kunstbende Festival. In de categorie 'taal' werd hij 13 maart provinciaal winnaar, waardoor hij 30 juni meedingt naar de landelijke titel tijdens finale in de Amsterdamse Westergasfabriek.

Door Bert Nijenhuis

Tiemen kan gerust een geroutineerd Kunstbende-deelnemer worden genoemd. Voor de vierde keer doet hij mee aan het festival voor jong creatief talent. "Ik heb deelgenomen in de categorieën 'dans' en 'film' en beide onderwerpen gecombineerd in een korte documentaire over mijn dansschool. Ondertussen ben ik gestopt met dansen en vooral met taal bezig. Vorig jaar heb ik met een vriend meegedaan in de categorie 'expo'. Hij heeft illustraties bij drie van mijn gedichten gemaakt en daar hebben we vervolgens posters van vervaardigd."

Ditmaal doet Tiemen op eigen houtje mee in de categorie 'taal'. "Ik heb een kort verhaal geschreven, op de grens van proza en poëzie. De titel is 'Oude IJzer', een metafoor voor de relatie die ik beschrijf." De inzending werd geselecteerd voor de voorronde in Zwolle. "Op het podium van Hedon moest ik het verhaal voordragen. In de aanloop was ik niet zenuwachtig, maar kort voor aanvang des te meer! Gelukkig vervlogen de zenuwen bij het voorlezen van de eerste woorden. Omdat ik niet alle andere deelnemers had gezien en degenen die ik wel zag erg goed waren, vond ik het lastig mijn kansen in te schatten. Uiteraard was ik dolblij toen de jury mijn naam noemde bij de winnaars."

Onder het motto 'winnen is leuk, maar geen must' gaat Tiemen straks de finale in. "Ik verheug me er vooral op. Ik geloof dat de winnaar in mijn categorie mag voordragen op het Wintertuinfestival en ook Lowlands en het Boekenbal zijn genoemd. Of ik win of niet; volgend jaar meld ik me zeker weer aan. Vanwege mijn leeftijd de laatste keer dat kan meedoen aan Kunstbende."

Meer berichten

Shopbox