Jaman presenteerde zijn nieuwe single  en  videoclip in Filmhuis De Keizer. Bert Bosman van Musicshop Disk nam het eerste exemplaar in ontvangst van presentator Willie Oosterhuis. (foto Auke Pluim)
Jaman presenteerde zijn nieuwe single en videoclip in Filmhuis De Keizer. Bert Bosman van Musicshop Disk nam het eerste exemplaar in ontvangst van presentator Willie Oosterhuis. (foto Auke Pluim) (Foto: Auke Pluim)

Deventer volkszanger presenteert nieuwe single: Jaman droomt van Adelaarshorst

DEVENTER – Hij woont in Kampen omdat zijn vrouw terug wilde naar geboorteplaats, maar het is een andere gemeente aan de IJssel die het hart van volkszanger Jaman sneller doet kloppen. Zeker een paar keer per week is hij er te vinden, gewoon omdat hij de stad moet zien en voelen. Logisch dus dat hij zijn nieuwe single 'Laat de zon voor altijd schijnen' afgelopen zaterdag presenteerde in Deventer, bij Filmhuis De Keizer. Volgend doel: optreden in de Adelaarshorst.

Door Bert Nijenhuis

Jaman werd 37 jaar geleden geboren in de Rivierenwijk, een typische volkswijk waar volgens de zanger na de renovatie en herinrichting weinig van over is gebleven. "We leefden er op straat en keken naar elkaar om. Het maakte niet uit wat je achtergrond was. Als onze Turkse buren aan het barbecueën waren, ging er steevast een bordje lamsvlees voor ons de schutting over." Naast zijn moeder, die tijdens het huishouden luidkeels meezong met geheime zender muziek, was het wijkbewoner Okki die Jaman enthousiast wist te maken voor muziek. "Mijn kameraden en ik haalden flesjes bier voor hem en gingen vervolgens met hem trommelen in de tuin, zoals hij dat zelf als kind deed in Afrika."

Hoewel de herinnering aan zijn jeugd in de Rivierenwijk vooral warme gevoelens oproept, was er volgens Jaman ook een keerzijde. "Er werd op mensen uit onze wijk neergekeken. Daarbij had ik ook nog de beruchte achternaam Van Engelen, geërfd van mijn vader die van het kamp kwam. Als ik die naam bijvoorbeeld invulde bij het arbeidsbureau, vertelden ze me dat ik van ze zou horen. Nou, ze moeten nog bellen. Dat was verdrietig, maar het heeft me ook sterker gemaakt. Ik wilde mezelf bewijzen, op een positieve manier." 

Dat probeerde hij met voetballen en kickboksen, maar uiteindelijk bleek zingen voor Jaman de ideale uitlaatklep. "Als ik bij Indiana op de Brink een liedje van Hazes zong, zag ik dat het iets met de mensen deed." De katalysator naar het grote succes was de man die zaterdag het eerste exemplaar van de nieuwe single in ontvangst nam; Bert Bosman van Musicshop Disc aan de Smedenstraat. "Daar kwam ik als 14-jarig straatschoffie vertellen dat ik de nieuwe André Hazes zou worden", lacht Jaman. "Bert heeft me wegwijs gemaakt in het muziekwereldje en verkocht ooit mijn allereerste single." 

Ondertussen is Jaman talloze hitsingles, vier albums, een Edison-nominatie en vijftien jaar verder. Zijn derde lustrum valt samen met het 1250-jarig bestaan van Deventer. Zaterdag 1 september treedt hij op tijdens de Grote Kick-Off op het Grote Kerkhof. "Daar verheug ik me enorm op, want ik ben en blijf een Deventenaar", zegt de zanger, die alweer een volgend doel voor ogen heeft. "Normaal gesproken zing ik liever tussen de mensen in een cafeetje dan op een groot podium in een stadion. De Adelaarshorst is voor mij een uitzondering, want als kind kwam ik al bij de Eagles. Als het lukt om daar voor mijn veertigste een concert te geven, komt weer een droom uit. Voor mijn vijftigste is ook prima trouwens, haha."
 

Meer berichten