In 'Cirque Inextremiste' proberen psychiatrische patiënten met behulp van een heteluchtballon uit een inrichting te ontsnappen.
In 'Cirque Inextremiste' proberen psychiatrische patiënten met behulp van een heteluchtballon uit een inrichting te ontsnappen. (Foto: )

Rode Kruis trakteert op spektakelstuk tijdens Deventer op Stelten

Deventer - Twaalf tot en met de laatste zitplaats gevulde touringcars en 46 uitpuilende busjes staken donderdagavond vanuit Deventer de IJssel over naar het Worpplantsoen. Daar verzorgde het Franse gezelschap 'Cirque Inextremiste' een exclusieve voorstelling voor gasten van het Rode Kruis, die dergelijke evenementen normaal gesproken niet kunnen bijwonen. Het werd een geslaagde aftrap van Deventer op Stelten.

Door Bert Nijenhuis

"Ik heb nog nooit zoveel blije, lachende gezichten bij elkaar gezien." Een dag na de voorstelling is Jan Hattink, voorzitter van het Rode Kuis Deventer, nog steeds euforisch. "We verzorgen jaarlijks een voorstelling voor mensen uit Deventer verzorgingshuizen, verpleeghuizen en het AZC, cliënten van de Parabool en leerlingen uit het speciaal onderwijs. Vorig jaar trokken we daarmee zeshonderd bezoekers. mdat Deventer dit jaar 1250 jaar bestaat, wilden we nu evenzoveel gasten bij elkaar brengen. Dat is zeker gelukt. Misschien waren het er zelfs wel dertienhonderd, want behalve met de bus kwam een deel ook op eigen gelegenheid. Met de scootmobiel bijvoorbeeld."

Zestig leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs van De Linde reisden met de bus. "Een dubbeldekker, wat al een belevenis op zich was", vertelt leerkracht Henri Nout. "En leerzaam, want tijdens een dergelijk uitje moeten de leerlingen ook inspelen op vragen als: hoe gedraag je je in de bus en op een tribune tussen andere mensen? Tijdens onze lessen is er altijd veel aandacht voor kunst en cultuur, dus ook daar sloot deze voorstelling perfect op aan."

In 'Cirque Inextremiste' proberen psychiatrische patiënten met behulp van een heteluchtballon uit een inrichting te ontsnappen. "Er ging een echt ballon de lucht in, wat voor veel spektakel zorgde", kijkt Nout terug. "Best spannend voor sommige leerlingen. Dat niet alle leerlingen de context van het verhaal begrepen, is ook helemaal niet erg. De 'goody bag' die ze op hun stoel aantroffen, eiste natuurlijk al de nodige aandacht op! Ik heb geen enkele wanklank gehoord. Zelfs leerlingen die aanvankelijk de boot afhelden, waren blij dat ze zich hadden laten overhalen. Om half twaalf 's avonds waren we weer terug op school. Dat het een latertje werd, zag ik de volgende ochtend aan enkele slaperige gezichten, die er desondanks ook zeer tevreden uitzagen."

Dat was niet anders op het AZC in Schalkhaar, zo heeft Michiel ten Bulte van de Vrijwilligerscentrale Deventer ervaren. "Ik ben wekelijks bij het AZC te vinden, waar we verschillende activiteiten organiseren om het netwerk van de bewoners te vergroten. Zoals wandelen met ouderen en werken in de moestuin. Het bijwonen van deze voorstelling past ook in dat plaatje, maar het moest eveneens een beloning worden voor de getoonde inzet." Vanuit het AZC kwamen zo'n honderd aanmeldingen binnen, wat leidde tot dertien nationaliteiten in drie busjes en twee touringcars. "Iedereen had het geweldig naar de zin. Ik zag enkel glimlachen van oor tot oor."

Meer berichten