De nieuwbakken Vet with Horsepower hoopt bij de eerstvolgende (negende) tournee weer van de partij te zijn.
De nieuwbakken Vet with Horsepower hoopt bij de eerstvolgende (negende) tournee weer van de partij te zijn. (Foto: )

Dierenarts als Vet with Horsepower: twee weken toeren voor goede doelen

Deventer  - Sommige heren op leeftijd rijden motor omdat ze niet anders kunnen dan toegeven aan hun midlifecrisis. Andere heren op leeftijd doen het om iets te betekenen voor medemens en mededier. Zoals de Vets with Horsepower, een groep paardenartsen die er met de motorfiets op uit trekken om lezingen te geven en fondsen te werven voor goede doelen. Deventer dierenarts Sikke Minnema (65) reed onlangs voor het eerst mee.

Door Bert Nijenhuis

De 'Vets with Horsepower'-groep werd in 2010 in Engeland opgericht door Derek Knottenbelt. "Hij had loten gekocht en bleek een Harley-Davidson te hebben gewonnen", legt Minnema uit. "Hij was al 65 jaar, maar besloot met de motor naar klinieken te rijden om daar zijn kennis over te dragen. Het geld dat hij daarvoor kreeg, moest naar liefdadigheidsdoelen gaan."

Met collega-paardenartsen maakte Knottenbelt vervolgens tochten met hetzelfde doel door onder meer Rusland, Marokko en Zuid en Zuid-Afrika. Minnema: "Een Engelse vriend van me is een van hen. Enthousiast gemaakt door zijn verhalen, vroeg ik of ik een paar dagen mee mocht. Uiteindelijk heb ik twee weken meegereden door Zweden. Ik heb veel motortochten door Amerika gemaakt, dus dat was geen probleem. Omdat ik geen paardenarts ben, heb ik vooral hand- en spandiensten verricht."

De gedrevenheid van de zeven Vets die hij vergezelde, maakte veel indruk op Minnema. "Hun lezingen waren van hoog niveau. Niet voor niets hebben ze dit jaar al 60.000 euro opgehaald. Dat geld gaat naar een organisatie die gespleten gehemelte operaties bij kinderen verricht, een veterinaire faculteit in Dakar en een organisatie die neushoorns redt." Minnema zag in Zweden de midzomernachtzon, maar ook hoe zijn metgezellen met een operatie het leven redden van een paard met ernstige snijwonden. "Puur geluk dat wij in die paardenkliniek waren, want in Zweden kan het wel zes uur duren voordat een paardenchirurg ter plaatse is."

Minnema is weer thuis in Deventer na een leerzame trip door Zweden. Zijn eigen 'paard' - een Honda VTX 1800 staat weer op stal - maar de nieuwbakken Vet with Horsepower hoopt bij de eerstvolgende (negende) tournee weer van de partij te zijn. "Dankzij mijn collega's draait de praktijk hier tijdens mijn afwezigheid gewoon door. Geestelijk vader Knottenbelt is zelf inmiddels 73 en rijdt nog steeds mee. Een mooier voorbeeld kan ik op mijn leeftijd niet hebben." Meer informatie: vetswithhorsepower.com.

Meer berichten