Logo deventerpost.nl


Met het organiseren van projecten wil Dirk Dijkgraaf jonge mantelzorgers zoals Anoek laten ontdekken waar hun kracht ligt. (foto: Judith Bosch)
Met het organiseren van projecten wil Dirk Dijkgraaf jonge mantelzorgers zoals Anoek laten ontdekken waar hun kracht ligt. (foto: Judith Bosch) (Foto: Judith Bosch)

Een 'knuffel' voor jonge mantelzorgers

Deventer - Oranje piekhaartjes, een kuif en grote sprekende ogen. ,,Alles wat ik meemaak, daar is JaMZ (spreek uit: djeemz) bij", lacht mantelzorgconsulent Dirk Dijkgraaf. Hij geeft de mascotte een aai over zijn bol. Met het guitige zorgenvriendje biedt Carinova veel jonge mantelzorgers een welkome 'knuffel'.

Door Rudy Brouwer

,,Jonge mantelzorgers zijn kinderen die opgroeien in een zorgsituatie", legt Dirk Dijkgraaf van Carinova uit. ,,Ze zorgen vóór of maken zich zorgen óver een gezinslid. Of moeten daar tenminste rekening mee houden. Zij krijgen daardoor vaak minder aandacht. Wij willen deze jongeren ook eens zélf in het zonnetje zetten. Door individuele begeleiding en met groepsactiviteiten. Ook om contact met lotgenoten te bevorderen."

Kracht
Met het organiseren van projecten, zoals nu de fotografieworkshop en expositie, wil Dijkgraaf jonge mantelzorgers bovendien laten ontdekken en ervaren waar hun eigen kracht ligt. ,,Wat die kracht geeft, is voor iedereen anders", weet de jonge Wijhenaar. ,,En dat maakt het juist zo mooi! Als je als kind weet waar je eigen kracht ligt, sta je sterk in het leven en kan je die kracht ook oproepen als het even minder goed met je gaat."

Anoek (13) drukt, met de camera in één hand, op de hoek van de tafel JaMZ nog maar eens stevig als steuntje in de rug van haar eigen Taffie. De twee knuffels poseren vriendschappelijk voor een gevoelige plaat. ,,We mochten voor deze workshop van fotograaf Sterre Delemarre iets meebrengen dat je troost als je verdrietig bent", vertelt ze. ,,Of iets waarvan je heel erg blij wordt. Iets moois dat je hebt gekregen van iemand van wie je veel houdt."

De goedlachse vmbo-leerlinge bezoekt regelmatig activiteiten voor jonge mantelzorgers en vindt het goed dat die mogelijkheid er is. ,,Ik vind het fijn dat er uitjes zijn, want dan kan ik aan leuke dingen denken en eventjes niet aan mijn zorgen thuis. Ik ben heel zorgzaam voor een ander. Dat is mijn kracht. Bij de jonge mantelzorgers ontdek ik hoe ik die eigenschap ook vaker voor mezelf kan inzetten en ervaar ik hoe het is om regelmatig ook goed aan jezelf te denken."

Dirk Dijkgraaf knikt vertederd. ,,Weet je dat één op de vier kinderen opgroeit in een zorgsituatie? Uit onderzoek blijkt dat jonge mantelzorgers het risico lopen op een verstoorde puberteit, vervroegde schooluitval en lichamelijke of psychische klachten. Met onze ondersteuning proberen we dergelijke problemen in de toekomst te voorkomen."

Aan het fotoproject namen twee groepen kinderen deel. ,,Ze brachten allemaal iets mee dat henzelf in het leven kracht geeft en hebben dit voorwerp met tips van Sterre mooi in beeld gebracht", zegt Dijkgraaf. ,,Het resultaat is een prachtige expositie met ontroerende foto's." De foto's hangen bij Het Geluk van Deventer, Broederenstraat 45. Ze zijn er de hele zomer te bewonderen. En JaMZ is er natuurlijk bij!

Meer berichten

Shopbox