Hans en Ria Mutten voelen zich niet onveilig op het Vogeleiland. (foto Auke Pluim)
Hans en Ria Mutten voelen zich niet onveilig op het Vogeleiland. (foto Auke Pluim) (Foto: Auke Pluim)

Het Vogeleiland zit weer in de lift: opknapbeurt en meer controle

Deventer - Het Vogeleiland is de afgelopen tijd regelmatig onderwerp van discussie geweest binnen een werkgroep die bestond uit leden van onder meer gemeente en omwonenden.Het ligt in de bedoeling dat het karakteristieke stukje Deventer wordt opgeknapt. Bovendien is de controle door Handhaving opgevoerd, zeker in de avonduren.

Door Leo Polhuys

Het Vogeleiland, met zijn fraaie ligging, schreeuwende pauwen en knorrende varkens is een geliefde bestemming voor ouderen en jonge gezinnen met kinderen. Overdag is het eiland een oase van rust maar 's avonds en 's nachts laat loop je de kans drugsgebruikers en feestende jongeren tegen te komen. ook zijn er enkele nare geweldsincidenten geweest.

Jan Blom woont recht tegenover de ingang en zat als buurtbewoner in de werkgroep. "Het Vogeleiland moet weer een recreatieve functie voor kinderen en ouders krijgen. Het past dan niet dat er nog gedeald wordt en groepen herrie maken en troep achterlaten. Het is een goede zaak dat er nu vaker controle wordt gehouden. Het zou veel praktischer zijn dat er 's avonds een hek op slot gaat zoals in bijvoorbeeld een dierentuin of in sommige parken. Het Vogeleiland is immers geen doorgaande route. Het lijkt me voor de dieren ook wel zo rustig en veilig als er 's nachts geen scooters meer over het eiland rijden."

Blom is blij met de betrokkenheid van alle partijen, inclusief de gemeente. Directeur Sherman Verwoolde van het restaurant vertelt dat er een nieuw bestuur is aangetreden dat een meerjarenplan heeft opgesteld met allerlei ideeën voor verbetering. ''Ik ben heel blij met de extra controle en het aangekondigde onderhoud maar ik hoop ook dat de gemeente letterlijk en figuurlijk over de brug komt. Het Vogeleiland moet van het negatieve imago af. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat wij hier zo'n twintig jongeren een kans geven om te werken. Ik ben blij dat er nu een nieuwe coalitie is gekomen, die zaken hopelijk voortvarend gaat aanpakken. Een hek om de boel af te sluiten zou het beste werken.''

En de bezoekers, wat vinden die? Hans en Ria Mutten zijn via het Vogeleiland op weg naar Deventer Op Stelten als hun mening wordt gevraagd. ''We komen hier slechts een enkele keer, ,''zegt het echtpaar uit Dalfsen terwijl groepjes jongeren onder begeleidende klanken van harde muziek zich op de bankjes langs het centrale veldje hebben genesteld.. ''Je ziet wel wat hangjongeren en er wordt duidelijk geblowd, maar we voelen ons niet onveilig. Maar ja, we komen dan ook alleen overdag.''Jan Vervoorde wandelt regelmatig van het station via de binnenstad naar het eiland. ''Er wordt af en toe wel rotzooi getrapt, dat is wel duidelijk. Daarom zal ik me 's avonds niet laten zien. Maar verder is het natuurlijk een geweldige plek, de toegang tot de stad.''

Meer berichten