Logo deventerpost.nl


Foto: Jan de Vries

Open dag bij Klooster ter Hunnepe en Deventer Paintballclub

Deventer - Op woensdag 18 juli 2018 vindt er vanaf 15.00 t/m 17.00 uur een open dag bij Klooster ter Hunnepe en Deventer Paintballclub plaats. Vorig jaar is het kunstwerk 'We're on a mission from God' van Ben Raaijman op deze plek gerealiseerd.

Tijdens de open dag wordt het Ter Hunnepe spel gelanceerd, een spel in de vorm van een paintballwedstrijd dat door iedereen kan worden gespeeld! Er worden diverse korte rondleidingen gegeven, onder meer door de maker van het werk en het spel: kunstenaar Ben Raaijman. Het terrein ligt redelijk verborgen tussen bedrijventerrein Kloosterlanden, Schipbeek en de A1. Met deze open dag willen we deze verborgen schat zichtbaar maken.

Programma
Op deze speciale middag zijn er tal van activiteiten: een kennismaking met het paintballen, korte rondleidingen over de geschiedenis van het klooster ter Hunnepe en het kunstwerk door stadsarcheoloog Bart Vermeulen, kunstenaar Ben Raaijman, mr. Paintball André Santing en directeur Kunstenlab Mieke Conijn. Toegang is gratis, en bezoekers krijgen een hapje en drankje aangeboden.

Ter Hunnepe spel
Het spel is ontwikkeld door kunstenaar Ben Raaijman en gebaseerd op de roerige tijden van het bestaan van het Klooster Ter Hunnepe. Bezettingen, plunderingen en oorlogen waren aan de orde van de dag. Het doel van het spel is het vinden en het samenbrengen van het koor van het kloosterzegel en de zegellak die nodig zijn voor het bekrachtigen van alle officiële documenten die in het klooster gemaakt moesten worden. Ben Raaijman geeft tijdens de open dag een introductie op het spel.

'We're on a mission from God'
Vorig jaar werd een bijzonder kunstwerk van Ben Raaijman gerealiseerd op het terrein van het Klooster Ter Hunnepe. Het uitgangspunt voor dit kunstwerk ligt in de plattegrond van het klooster zoals die onder de terp verborgen ligt, samen met de mogelijke verhalen die zich in en rondom het klooster zouden kunnen hebben afgespeeld. De plattegrond van het oude kloosterterrein is door de kunstenaar heel summier weergegeven in geabstraheerde blokken. Deze hebben een zithoogte, zodat je als kijker ook in het kunstwerk kunt verblijven. Op een aantal blokken staan schermen die refereren naar de vroegere luiken in Middeleeuwse vestingen. Door deze schermen krijg je als kijker op een aantal plaatsen het idee dat je werkelijk door een gang loopt. Ze dienen daarnaast als schuilelementen voor de paintballers die het vroegere terrein van de nonnen nu in gebruik hebben. In sommige blokken staan verzonken teksten. Zij geven een extra duiding van de oorspronkelijke ruimtes van het klooster, zoals binnenplaats, wasplaats (lavatorium), kapel (apsis) en eetzaal.

Het kunstwerk heeft de uitstraling van een ruïne. Het materiaal is geheel cradle to cradle en duurzaam en bestaat uit puin en puingranulaat, gebonden met cement.

Adres
Molbergsweg 1
7418 GA te Deventer (langs de Schipbeek, bereikbaar via bedrijventerrein Kloosterlanden)

Met dank aan: provincie Overijssel en gemeente Deventer

Meer berichten

Shopbox