Logo deventerpost.nl

Jeugd voor jeugd in Oekraïne

Colmschate - Van 21 t/m 31 juli organiseert het Colmschate Ukraine Contact (CUC) weer de jaarlijkse zomerreis naar het Westen van de Oekraïne. Het CUC is onderdeel van de Protestantse Gemeente Colmschate / Schalkhaar en werkt onder andere samen met het Titus Brandsma Huis en de Protestantse Gemeente Deventer. Al sinds 2003 zijn vrijwel jaarlijks deze reizen georganiseerd en vele tastbare projecten en activiteiten ten behoeve van lokale jeugd afgerond.

Ook dit jaar gaan 24 jongeren en 10 reisleiders de eerste 11 dagen van hun zomervakantie voor vrijwilligerswerk naar het Westen van Oekraïne. De lange reis van 1600 km wordt met een aantal busjes in 2 dagen gemaakt. Op de heenweg wordt overnacht in een jeugdherberg te Krakau (Polen), op de terugweg is dat te Wroclaw (Polen). Het vertrek op 21 juli zal om 4.00 uur vanaf de Ichtuskerk in Colmschate. 
Tijdens het verblijf in Oekraïne in de plaats Nagy Dobrony ervaren zij hoe "rijk" ze zijn in verhouding tot de jongeren aldaar. De jongeren verrichten diverse onderhouds- en reparatie werkzaamheden en bezorgen de lokale jeugd in het weeshuis een  onvergetelijke week door onder andere knutselmiddagen, een voetbalwedstrijd NL-UA, een bonte avond en een gezamenlijk uitstapje in de omgeving. Er wordt overnacht in tenten 

Meer concreet gaat het deze zomer onder meer om de volgende projecten: 
-    Barkaszo: Geluiddempende gordijnen aanbrengen in gymzaal van school en houten vloeren plus schoolborden in 2 lokalen vervangen;
-    Nagy Dobrony: Schilderwerk en riolering repareren bij kindertehuis
Kinderen en leiding naaicursus geven, de naaimachines laten wij achter; laminaatvloeren leggen.
-    Kisgejoc: in de school lampen vervangen door LED verlichting;

Het Colmschate Ukraine Contact is voor de financiering van deze activiteiten afhankelijk van subsidies, giften, sponsoring, kerkelijke inzamelingsacties, oud ijzer en de jaarlijkse huis-aan-huis collecte in Colmschate en de Vijfhoek.
Maar ook de deelnemende jongeren zelf betalen een eigen bijdrage aan de reis en zorgen voor inkomsten door diverse acties (o.a. tientjesproject en jaarlijkse sponsorloop). Bij het tientjes project worden de deelnemende jongeren uitgedaagd om met een startkapitaal van € 10,- door middels van zelf te organiseren activiteiten een zo hoog mogelijk bedrag bij elkaar te krijgen. De opbrengst wordt aan doelen besteed die de jongeren zelf kiezen. Zo wordt dit jaar onder andere een grote trampoline aangeschaft en ter plekke geinstalleerd, ook gaan er 100 paar pantoffels mee. Daarnaast zijn er diverse hulpgoederen ingezameld, zoals kinderjassen en dekbedovertrekken.

De groep staat te trappelen om af te reizen en na een voorbereiding van ruim 4 maanden eindelijk aan de slag te gaan.

Meer informatie over het CUC is te vinden op www.cuc.pgcs.nl.
 

Meer berichten

Shopbox