Rugzak of rolkoffer is standaardonderdeel van de uitrusting voor de grootste boekenmarkt van Europa. (foto Gerreke van den Bosch)
Rugzak of rolkoffer is standaardonderdeel van de uitrusting voor de grootste boekenmarkt van Europa. (foto Gerreke van den Bosch) (Foto: Gerreke van den Bosch)

Boekenwurmen hamsteren boeken: invasie van ratelende rolkoffers

Deventer - Terwijl de bladeren van de bomen op de Welle naar beneden dwarrelden, bladerden boekenwurmen onverstoorbaar verder. ,,Als ik hier ben, heb ik mijn blik op oneindig. Ik ga mijn tijd niet verdoen met kletsen. Ik wil boeken scoren! Ik heb al een paar mooie exemplaren in de wacht gesleept", zegt een bezoeker terwijl hij zijn aanwinst zorgvuldig opbergt in zijn trolley.

Door Gerreke van den Bosch

De ratelende rolkoffers zijn bezoeker Rob Leerink die over de Welle struint een doorn in het oog. ,,Ik heb het idee dat ik op Schiphol loop met dat geklikklak van die dingen", hij steekt zijn hand op. ,,Hoor…komt er wéér één aan. Op de Brink is het helemaal erg." Vriendin Liesbeth grinnikt een beetje. Uit voorzorg heeft ze vast een hoedje opgezet. Je weet maar nooit met die tropische hitte tegenwoordig. ,,Ik vind het gezellig, niet te druk en ik geniet van de sfeer langs de IJssel."

In het verdorde gras aan de IJsselkant zijn Christine en Arie uit Zwolle neergestreken…met hun koffer. Het is half 10 en zij hebben hun slag al geslagen. Christine: ,,Ik verzamel alles van Jan Wolkers maar breid uit met een aantal andere schrijvers. Tja, oevre is een beetje beperkt nu hé. Gisteren waren we ookal in Deventer, op de platenbeurs." Het tweetal kijkt uit over het water waar het drukker lijkt dan aan de kant. Plezierjachtjes en sloeproeiers meten hun krachten in de vaargeul die door de droogte behoorlijk is geslonken. ,,Ik denk dat mensen zich misschien door de temperatuur laten weerhouden om de boekenmarkt te bezoeken," zegt Christine.

Scheepsladingen
Het pontje heeft in ieder geval niet te klagen over aanloop, met scheepsladingen gaat het op en neer vanaf de Worp. Wim Jansen stapt van boord, rugzak op de rug. Hij is er helemaal klaar voor. ,,Ik verblijf op de camping. Heerlijk! Gisteravond ben ik naar het Tuinfeest geweest. Ik kwam speciaal voor Freek de Jonge. Niet dat hij een goede dichter is maar ik geniet altijd wel van zijn optredens. Ik ben niet helemaal tot het eind gebleven, want ik merk dat zo'n weekend toch wel heel intensief is."

Verkoeling
De terrassen in de Boekenstad zijn afgeladen maar gelukkig zijn er genoeg kramen om de inwendige mens te versterken. Ook Deventenaar Herman Starink maakt even een pitstop bij een koffietent. Hij glundert. ,,Ik heb een paar voetbalboeken ingeslagen. Dat is mijn hobby. Ik heb zelf een boek geschreven over GA Eagles met een aantal anderen van stichting 'Niet te kraken'. Ik ben nu bezig aan een boek over de vier landskampioenen uit de eerste wereldoorlog. Go ahead, zoals het toen heette, werd voor het eerst kampioen in 1917. Ik schrijf dit samen met drie clubhistorici van Sparta, Willem II en Ajax. Ook zij werden in die periode landskampioen. Het boek verschijnt dit najaar."

Volgens de organisatie bedroeg het aantal bezoekers dit jaar 125.000 en deden de boekverkopers goede zaken in de Hanzestad.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden