Lezing: beeldhouwers Alberto Giacometti en Lynn Chadwick

Deventer - In het kader van de tentoonstelling “Giacometti-Chadwick: Facing Fear” in Museum de Fundatie te Zwolle presenteert Bureau KunstVenster een lezing over deze twee kunstenaars en aanverwante beeldhouwers in de context van de jaren ’50.

Na 1945 zijn er verschillende kunstenaars die hun ervaringen met de Tweede Wereldoorlog willen verwerken en hun eigen tijd vol hoop en twijfel willen verbeelden. Ze blijven bewust binnen een eeuwenoude traditie: die van menselijke gestalte. Chadwick en Giacometti vinden echter spannende alternatieven om deze traditie te vernieuwen. Chadwick gebruikt voor zijn hoekige gestalten de techniek van het lassen en bijzondere materialen. Hij combineert de vervreemding van Giacometti met de monumentaliteit van Henry Moore. Giacometti gebruikt de menselijke gestalte voor zijn experimenten met de waarneming.

Critici en publiek brengen de werken vaak in verband met het existentiële lijden van de mens. Giacometti maakt zijn figuren echter niet bewust tot een symbool voor angst, ook al worden ze vaak zo begrepen. Voor Chadwick kan angst ook een vitale kracht zijn. In deze lezing worden beide kunstenaars belicht vanuit hun eigen ontwikkeling, drijfveren en opvattingen. Deze worden geplaatst tegenover de receptie in de jaren ’50.

Deze lezing kunt u bijwonen op zondagmiddag 30 september 2018, 14.30-16.30 uur. Locatie: IJsseldam, ruimte voor kunst, Gashavenstraat 3 in Deventer. Prijs per lezing: € 12,50 inclusief koffie of thee. Graag reserveren: www.kunstvenster.nl

Meer berichten