Rudi Schreijnders over zijn grote inspirator Rudy Kousbroek

Deventer - "Altijd kritisch naar dingen blijven kijken." Op 23 september spreekt Rudi Schreijnders over zijn grote inspirator Rudy Kousbroek.

Rudy Schreijnders, literatuurhistoricus en lange tijd werkzaam als voorlichter bij Humanitas, heeft zijn droom verwezenlijkt: een biografie van Rudy Kousbroek. Nog bij leven heeft Schreijnders hem van zijn plan op de hoogte gebracht. Kousbroek stemde volmondig in met het idee.

Schreijnders plaatst in zijn vorig jaar afgeronde dissertatie, Kousbroek op gelijke hoogte met Michel Montaigne en Multatuli, auteurs die in het Humanisme een rol van betekenis hebben gespeeld. Kousbroek kennen we vooral als essayist en Schreynders ziet het essay als belichaming van het humanisme. Humanisme beschouwt hij als het recht van de mens om alles te bevragen en te bekritiseren zonder inmenging van kerk of staat; Ideeën uit verlichting en vrijdenken.

Kousbroek as een Nederlands schrijver, dichter, j en vooral essayist (P.C.Hooftprijs 1975 voor essayistiek). Natuurwetenschappelijk en empirisch denken gingen bij Kousbroek samen met een door het surrealisme gevormde kijk op de wereld, welke de plaats inneemt van de door hem verworpen metafysica. Kousbroek is de auteur van vele speelse, kritische beschouwingen en van korte essays naar aanleiding van foto's. Zijn grote dierenliefde spreekt uit veel van deze publicaties. Kritisch hoofdwerk is waarschijnlijk 'Het Oostindisch kampsyndroom', over de koloniale mentaliteit, de Japanse bezetting en de verwerking van het verlies van Nederlands-Indië.

Dat je van schrijvers kunt leren, hoor je niet vaak, toch kan een schrijver vaak dingen zeggen die je bewondert en waar je je ideeën en misschien je leven aan aanpast. Van kousbroek, zo betoogde Schreynders ooit eerder, heeft hij vooral kritisch leren kijken naar denkbeelden en ideologiën, om op enige afstand zijn gedachten hierover te vormen, zonder meegesleept te worden.

Voor zijn lezing tijdens het Humanistisch cafe op 23 september nodigen we iedereen, ook niet-leden, leden van harte uit,

plaats: Rijkmansstraat 10, Deventer, tijd 14.00 zaal open 13.30.

Meer berichten