Sami Mtan levert kwaliteitsproducten die hij van ver moet halen. (foto Gerreke van den Bosch)
Sami Mtan levert kwaliteitsproducten die hij van ver moet halen. (foto Gerreke van den Bosch) (Foto: )

Syrische vluchteling vindt zijn draai op eigen kracht

Deventer - Een vluchteling die het lukt om binnen korte tijd en zonder medewerking van de gemeente een eigen bedrijf op te zetten, is uitzonderlijk. Waar een wil is, is een weg, dat bewijst Sami Mtan met zijn nieuwe winkel Bazaar Supermarkt aan de Boxbergerweg.

Door Gerreke van den Bosch

Zijn Nederlands is nog niet perfect maar daar zit ondernemer Sami niet mee. Hij kan het goed verstaan en spreekt de nodige woorden. ,,De taal had voor mij geen prioriteit. Ik wilde zo snel mogelijk aan het werk. Ik houd er niet van dat de gemeente je geld geeft en vervolgens bepaalt wat je doet. In Syrië had ik zes winkels maar helaas raakten we alles kwijt. In Nederland wilde ik weer een eigen bedrijf opzetten maar ik liep tegen veel regeltjes en wetten aan. Zo moest ik een businessplan indienen met accountant en moest ik Nederlands spreken binnen 7 maanden. Voor mij was dat minder van belang want ik kan toch een Nederlandse medewerker inhuren? Als ik 5 jaar nodig heb om Nederlands te leren ben ik niet meer in het business denken. Voor mij is dat tijdsverlies maar mijn contactpersoon had daar een andere mening over. Zij bracht een negatief advies uit omdat ik de taal niet sprak. Toen heb ik mijn eigen plan getrokken", vertelt de Syrische vluchteling over de aanloopperiode in Nederland.

De overbuurman van Sami, Peter Vredeveld, adviseert hem bij het opzetten van zijn nieuwe zaak. ,,Hij werkt zich helemaal in het rond om zijn hoofd boven water te houden en er in Nederland iets van te maken. Hij wil zichzelf redden en vertikt het om een uitkering aan te vragen."

Sami kwam in contact met een Palestijnse winkelier op de Rielerweg. Doordat deze ziek werd kon hij de zaak overnemen. ,,In februari 2015 begon ik in de kleine Euro supermarkt. Ik deed het helemaal alleen en liet het opnieuw tot bloei komen. Ik wist het vertrouwen van de leveranciers te winnen. Ik kan goede artikelen tegen lage prijzen importeren uit bijvoorbeeld China. Ik probeer goedkoper te zijn dan anderen en betere kwaliteit te leveren. Ik houd de Euro supermarkt ook nog aan. Ik denk dat ik 3 of vier personeelsleden moet aantrekken voor de Bazaar", schat hij in.

De winkel aan de kop van de Boxbergerweg werd zaterdag 8 september officieel geopend. De grootste Oosterse supermarkt in Deventer heeft een wandkoeling van 8 meter, echte Syrische baklava en snoepen, tientallen soorten olijven, en zelfs een speciale vitrine voor Syrische kaas. Maar er is nog veel meer zoals een slagerij voor Halal vlees en typische Syrische cadeauartikelen uit Damascus. ,,De Syrische Baklava mag je gratis proeven, als je het proeft kom je zeker terug. Ik lever wat de klant vraagt", zegt Sami die elke maand minimaal 4000 kilometer rijdt om aan verse groenten te komen. Hij is een gedreven man. ,,Ik wil mijn oude leven terug. Ik leef nu in een woning van 70 vierkante meter. In Syrie had ik 700 meter tot mijn beschikking."

www.facebook.com/bazaarsupermarktdeventer/

Meer berichten