Ingespannen gezichten in de werkplaats van Gered Gereedschap in de buurt van Lettele. (foto Auke Pluim)
Ingespannen gezichten in de werkplaats van Gered Gereedschap in de buurt van Lettele. (foto Auke Pluim) (Foto: Auke Pluim)

Tweede leven voor oud gereedschap

Lettele - Afgedankt gereedschap opknappen, het verzamelen en vervolgens vervoeren naar Afrika, waar mensen er hun boterham mee kunnen verdienen in hun eigen bedrijf. Dat is de kern van het werk van Gered Gereedschap. De Deventer afdeling bestaat vijftien jaar en viert dat op 15 september met een open dag. Mede - oprichter John Willemsen blikt terug.

Door Leo Polhuys

Gered Gereedchap telt landelijk dertig werkplaatsen waar gereedschap zoals hamers, tangen, ijzerzagen, boren en ander materiaal wordt ingebracht en opgeknapt. In de afgelopen decennia heeft de organisatie zo'n twee miljoen stuks gereedschap naar Afrika verscheept. Deventer nam daarvan ongeveer 3500 stuks voor zijn rekening. John Willemsen merkt wel een duidelijk verschil met de beginperiode. ,,Tegenwoordig komen ook hele goede spullen binnen. Je vraagt je af waarom mensen dat nu weggooien. Je merkt dat we in een wegwerpmaatschappij leven. We krijgen ook vaak spullen binnen zoals boutjes, moertjes of oud ijzer. Daar kunnen we niets mee. Die gaan naar de Weggeefwinkel of Het Goed.''

De opgeknapte gereedschappen gaan naar projecten voor houtbewerking/ timmeren, metaal, autowerkplaatsen en loodgieters. John laat het landelijke blad van Gered Gereedschap zien en toont enkele projecten in landen als Kenia ,Tanzania of Sierra Leone, waar een deel van de plaatselijke bevolking zijn eigen bedrijfje runt met opgelapte zagen, boren en hamers uit Nederland. Het opknapwerk gebeurt in de werkplaats door een team van zo'n twintig vrijwilligers die op maandag, dinsdag en woensdag aan de slag gaan. De meesten zijn man, maar er is ook een vrouwelijke vrijwilligster. ,,We zouden best wat meer vrouwen en jongeren bij ons werk willen betrekken, '' zegt John. ,,Voorwaarde om vrijwilliger te worden is wel dat je naast tijd een beetje technisch inzicht hebt en handig bent.''

De werkplaats van Gered Gereedschap ligt op een paar kilometer afstand van Lettele, in een bedrijfsverzamelgebouw aan de Spanjaardsdijk achter een boerderij, vlakbij het militaire complex. Naast de werkplaats beschikt de organisatie hier over een zolder met een grote voorraad, die enkele jaren geleden tot stand is gekomen mede dankzij de financiële steun van Rotary. Willemsen: ''Met die steun en natuurlijk met de hulp van donateurs en subsidieverstrekkers zijn we erg blij.'' Naast de steun aan projecten in Afrika helpt Gered Gereedschap Stichting Filippijnen Heeten, dat onder meer ook tuingereedschap inzamelt voor hulp aan het Aziatische land.

De open dag ter gelegenheid van het jubileum is op 15 september van 11.00-13.00 uur. Bezoekers krijgen alle uitleg die ze willen, een drankje en na afloop een leuke attentie. Ook tijdelijk burgemeester Konig heeft toegezegd dat hij zal komen.

Meer berichten