Zo'n super groot Deventer 1250 koor past natuurlijk nooit in de Muziekkoepel Nering Bögel. Daarom staan er straks twee extra podia. (foto Ben)
Zo'n super groot Deventer 1250 koor past natuurlijk nooit in de Muziekkoepel Nering Bögel. Daarom staan er straks twee extra podia. (foto Ben) (Foto: )

Groots Korenfestival Deventer 1250: historie Deventer in nieuw lied

Deventer - Deventer 1250 wordt door de Stichting Muziekkoepel Nering Bögel gevierd met een groots korenfestival. Het vindt plaats in het Worpplantsoen op zondagmiddag 16 september. Het evenement wordt stipt 13.00 uur geopend.

Op het grote Deventer 1250 podium zingen de 28 deelnemende Deventer zangkoren gezamenlijk het nieuwe Deventer jubileum lied onder leiding van de componist en dirigent Karel Tadema. Waarnemend burgemeester Ron König neemt deze 'hommage aan de stad Deventer' in ontvangst.

De stichting wilde van meet af aan ook een bijdrage leveren aan de jubileum festiviteiten in Deventer. Gekozen werd voor een korenfestival want bij een dergelijke muzikale happening kun je zoveel mogelijk mensen betrekken. Een ander belangrijk onderdeel hierbij betrof het maken en uitvoeren van een nieuw Deventer lied. Met een beschrijvende tekst over de roemruchte 1250-jarige geschiedenis van de Hanzestad. Daarvoor werd componist, dirigent en gitaarleraar Karel Tadema benaderd die meteen voorstelde om de tekst door cabaretier, schrijver en columnist Marcel Verreck (Den Haag, 1960) te laten schrijven. De twee hadden al eerder succesvol samen gewerkt bij verschillende producties zoals de straatopera Molen, Wind en Water.

Als een Lennon en Mc Cartney ging het duo voortvarend met de opdracht aan de slag. Het refrein wordt op 16 september door alle deelnemende koren - ruim 750 stemmen – gezongen. Vier solisten nemen de verhalende coupletten voor hun rekening. Het grote Deventer 1250 koor wordt begeleid door het huisorkest van Koor Groot Colmschate. Het geheel staat onder leiding van dirigent Karel Tadema.

28 zangkoren met samen zo'n 750 stemmen zingen samen het Deventer 1250 lied in het oudste stadspark van Nederland. Dit zijn de deelnemers: Apropos Zang en Danstheater (38) pop, Bekezangers (42) Ned.Duits, Bouwkundekoor (21) a-capella swing, Brassa (19) divers, Camerata (18) klassiek, Close Company (23) a-capella, Dagkoor Deventer (45) licht, Deventer Hanzezangers (15) Ned.Duits.Eng., Excuse Mi (14) Nederpop, For Fun (38) pop, d'Ieselsingers (15) shanty, Jacky's Men (23) pop, Jestics (12) pop, Koor Groot Colmschate (65) pop, Maat 16 (15) a capella licht, Notes (12) pop, Perpetuum Mobile (14) folk/pop, Prestige Deventer (80) pop/jaren 90, Sh' Boom (34) pop, Scola Dynamica (17) divers, Toonkunstkoor Euterpe (69) klassiek, Uit Balance (32) pop, Vocal Group Switched (9) divers, Vocalized (11) close harmony, Wereldkoor Deventer (37) wereldliederen, Wereldkoor Diepenveen (45) wereldliederen, Zeebanket (25) shanty, Zingen Zonder Inge (10) gospel/musical.

De aanpak
Op de jaarlijkse vrijwilligersavond kwam het idee van een groot Deventer 1250 korenfestival als beste uit de bus. Daar hoorde ook een nieuw Deventer lied bij. De werkgroep ging aan de slag met de organisatie en er werden onderwerpen bedacht waar het lied over moest gaan. Binnen een half uur hing het prikbord vol met briefjes. Dat ging van Lebuïnus en Geert Groote tot Go Ahead Eagles, van Fransen en Spanjaarden tot het Hanzeverbond. Vanzelfsprekend stond ook de Parel van het Worpplantsoen, de Muziekkoepel Nering Bögel, op het lijstje. Het oudste stadspark van Nederland mocht bij deze hulde immers niet ontbreken.

Ook BD-ers (bekende Deventernaren) werden uitgenodigd om onderwerpen aan te leveren. Marcel Verreck ging met de suggesties aan de slag en het was een aangename verrassing toen bleek dat hij bijna alle onderwerpen in zijn tekst had opgenomen. Inmiddels waren alle zangkoren in de gemeente Deventer aangeschreven en uitgenodigd om mee te doen. Maar liefst 28 zangkoren van de 35 meldden zich aan. De animo bleek groter te zijn dan vooraf was ingeschat en daarom moest de organisatie het oorspronkelijke plan uitbreiden met twee extra podia! Ondertussen ontvingen de zangkoren het Deventer 1250 lied en het driestemmig arrangement om zich voor te bereiden. Het zal best spannend worden hoe dit straks gaat klinken...

Deventer 1250
Alle Deventernaren werden in de gelegenheid gesteld ideeën aan te dragen voor de viering van het jubileumjaar. De activiteiten vinden doorlopend verspreid over het jaar plaats. Het idee moest uitgewerkt worden in een onderbouwd plan en begroting. De helft van de kosten kon men binnenhalen met een maximum van 3750 euro. Een hele toer voor Mano en zijn team de ideeën te beoordelen en over het hele jaar verspreid in te delen. Mano: "De inzending moest 'nieuw' zijn, breed gedragen worden, een grote betrokkenheid kennen en draagvlak hebben. In totaal zijn er ruim 125 ideeën ingeleverd en zijn er 35 gerealiseerd waaronder het Korenfestival Deventer 1250."

Meer berichten