Karin Barth (l) en Ina Klaren op het mooiste dakterras van Deventer, die van de nieuwe bibliotheek. (foto Gerreke van den Bosch)
Karin Barth (l) en Ina Klaren op het mooiste dakterras van Deventer, die van de nieuwe bibliotheek. (foto Gerreke van den Bosch) (Foto: Gerreke van den Bosch)

Kennis delen is essentieel Belangrijke lokale rol voor bieb

Deventer - De bieb is een afkorting die tekort doet aan 'Dé Bibliotheek' die nu verrijst aan de Stromarkt. Het is niet alleen een schitterend architectonisch meesterstuk, maar ook een bron van cultuur en kennis en een ontmoetingsplek.

Door Gerreke van den Bosch

 De hoeveelheid licht in het pand is het eerste wat opvalt. Vanaf de entree aan de 'lange' Stromarkt is er volledig zicht door het gebouw heen en op de Proosdijtuin. Vanuit de bibliotheek ontdek je steeds weer nieuwe dingen die normaal voor het oog verborgen blijven.

,,De intentie is binnen en buiten zoveel mogelijk in elkaar over te laten vloeien. De lichtinval op sommige plekken laat de architectuur nog meer tot haar recht komen", vinden consulent Ina Klaren en projectleider Karin Barth. De verschillende ruimtes en functies zijn onderling verbonden door een hoofdroute. Deze begint buiten op de Stromarkt met een uitnodigende entree en transparante doorkijk naar de binnentuin en eindigt op de 2e verdieping met uitzicht op de Lebuïnuskerk.

,,Deze route is de rode draad door het gebouw en verleidt je om het verder te onderzoeken. Langs en op de trap zijn ook activiteiten te vinden zoals displays, ruimte voor presentatie en expositie en ruimte voor studie. Natuurlijk is er een ruime lift voor mensen die slecht ter been zijn. Er is ook aandacht voor gezondheid door het faciliteren van uitstekende voorzieningen voor fietsers en het stimuleren van bewegen door het gebouw. Het gebouw zelf is zo duurzaam mogelijk."

Meer berichten