Josje (l) en Sandra maken het gezellig in de bus. (foto Gerreke van den Bosch)
Josje (l) en Sandra maken het gezellig in de bus. (foto Gerreke van den Bosch) (Foto: )

Gas op de plank voor mooie verhalen

Deventer - Prachtige prentenboeken, grappige gedichten en spannende spionageverhalen met brave boeven, dat is wat de Gele Verhalenbus jonge kinderen brengt. Kids van 2 tot en met 8 jaar vinden het een avontuur om in de knalgele HY Citroën uit 1973 te zitten.

Door Gerreke van den Bosch

Sandra Nieland van Stichting Gele Verhalenbus lacht hartelijk als ze vertelt hoe de kinderen het vinden om in de oude bus te stappen. ,,Sommigen trekken een angstig gezicht omdat ze bang zijn dat de bus gaat rijden. Anderen vinden het juist spannend en willen graag een ritje maken. Maar dat doen we niet. We maken het gezellig in de bus, lezen voor en laten illustraties zien op een digitaal scherm. Ik lees al voor vanaf het moment dat de Gele Verhalenbus startte, ongeveer 6 jaar geleden. Ik vind het zó leuk. Je maakt spelenderwijs contact met de kinderen."

Doorstart
Sandra leest voor samen met Josje de Val. ,,Ik ben net als Sandra gestart als vrijwilligster bij de bibliotheek. Ik doe dit omdat voorlezen leuk is en belangrijk voor kinderen om mee te gaan in de fantasie. Daarbij bevordert het de woordenschat. We zijn op 4 juli officieel begonnen, toen was de overdracht door Alice van Diepen, directeur van de bibliotheek. Zij en Paul Nieland, voorzitter van Stichting Gele Verhalenbus, ondertekenden de overdrachtsovereenkomst. We hebben sindsdien flink de vaart erin. Nu het balletje langzaam begint te rollen komt er steeds meer op ons af maar we zorgen er wel voor dat we niet gestrest raken. We krijgen ook van alle kanten hulp. Zo meldde iemand zich aan om een website te maken, deze is nu actief en daar zijn we heel blij mee", vertelt Josje over de doorstart van de bus.

Nieuwe locaties
Het werkgebied is vergroot en de bus rijdt nu in Deventer, Lochem, Zutphen en omgeving. De vrijwilligers zien het als een uitdaging om de autobus op nieuwe locaties voor te rijden. Sandra en Josje lezen voor op scholen, kindercentra en op kleinschalige evenementen. ,,Het is een oud busje en je moet er goed naar luisteren", zegt voorleester Sandra. ,,Je moet écht autorijden en dat heeft zo zijn charme. We rijden kleine stukjes dus het is heel goed te doen. Wat echter niet een goede combinatie is, is voorlezen én rijden. Dat merkten we wel toen we nog voor de bibliotheek met de bus reden, sommige vrijwilligers vonden het eng. Het onderhoud hebben we voorlopig even gehad gelukkig."
Josje knikt. ,,Ja maar hij slurpt wel benzine."

Sponsoren
Brandstof is niet het enige waar de Stichting, die naast Sandra en Josje bestaat uit hun echtgenoten Paul en Marco, het geld in moeten steken. ,,We hebben er alle vier eigen geld ingestoken om dit project van de grond te krijgen. We zijn nu op zoek naar sponsoren om een beetje uit de kosten te komen want de opbrengsten zijn op dit moment niet kostendekkend", meldt Paul Nieland. Op de site www.geleverhalenbus.nl staat informatie en een filmpje die een impressie geeft van de Gele Verhalenbus. Op de beschikbaarheidskalender kun je zien wanneer de bus vrij is. Via de site kan er een aanvraag ingediend worden.

Meer berichten