twee deventer huisgenoten in gesprek
twee deventer huisgenoten in gesprek (Foto: lotti baumann)

Deventer Huisgenoten dementievriendelijk

Deventer - Op 6 november starten de Deventer Huisgenoten met een wekelijkse loungeochtend voor mensen met beginnende geheugenproblemen en hun naasten.

Deventer Huisgenoten is een vereniging van 50 plussers. De vereniging heeft een netwerk van 12 huiskamers verspreid over de stad en een centrale inloop in het Rode Kruisgebouw. Daar vinden wekelijkse/tweewekelijkse/maandelijkse activiteiten plaats (gespreksgroepen, lunches, lezingen, spelletjes etc. etc.). Uitgangspunt is dat we de leden zo lang mogelijk binnenboord houden, ook als mensen last hebben/krijgen van ongemakken zoals bijvoorbeeld geheugenproblemen. Dat lukt al vrij goed, maar het kan beter en er is ruimte voor groei. Daarom is er vanaf 6 november, dankzij een startsubsidie van het Oranjefonds en het Fonds RCOAK, iedere dinsdagochtend van 10 tot 12.15 uur een loungeochtend.

Er bestaan in Nederland al heel veel initiatieven voor mensen met geheugenproblemen en hun naasten. Er zijn Ontmoetingscentra, Odensehuizen, Geheugenpaleizen, Bovenkamers etc. De Huisgenoten hebben zich hierdoor laten inspireren maar geven er met de lounge hun eigen draai aan. In de lounge staan de wensen, ideeën en behoeften van de mensen met beginnende geheugenproblemen en hun naasten centraal. Er is ruimte om ervaringen, twijfels, vragen en tips uit te wisselen.

Maar de loungeochtenden staat niet op zichzelf, ze zijn ingebed in de vereniging. Aansluitend op de lounge is er een lunch voor alle Huisgenoten,gevolgd door een uurtje Bewegen en Balans. Net als nu al het geval is bij de Huisgenoten, wordt er dan helemaal geen onderscheid gemaakt tussen wel en niet “vergeetachtigen”. Daarnaast wordt met de deelnemers van de lounge bekeken welke andere activiteiten van de Huisgenoten hen aanspreken en wat haalbaar is om aan mee te doen.

Belangstelling voor de lounge? Kom dan op dinsdagochtend tussen 10 en 12.15 uur naar het Rode Kruisgebouw, Gooszenstraat 10. De eigen bijdrage voor de ochtend is €7,50 (of minder als de kosten een drempel vormen).

Men kan ook contact opnemen met Sophie Struik van Deventer Huisgenoten, telefoon 06-3079 4605, email struik.sophie@gmail.com.

Meer berichten