Vader en zoon schrijven kinderboek: Vazendief bij Nieuw Sion bestaat écht!


Albert en Rien van den Berg wonen op Nieuw Sion. ,,Het is hier heel rustig. En 's nachts écht donker. Je slaapt hier heerlijk!" (foto: Auke Pluim)
Albert en Rien van den Berg wonen op Nieuw Sion. ,,Het is hier heel rustig. En 's nachts écht donker. Je slaapt hier heerlijk!" (foto: Auke Pluim) (Foto: Auke Pluim)

Vader en zoon schrijven kinderboek: Vazendief bij Nieuw Sion bestaat écht!

DIEPENVEEN -Rien en Albert van den Berg zijn behalve vader en zoon nu ook collega's. Samen schreven ze een spannende detective voor kinderen: De Sionsbende. Het verhaal speelt op en rond Klooster Nieuw Sion bij Diepenveen. ,,Heel tof", geniet Rien. ,,En de verdachte uit ons boek bestaat gewoon écht!"

Door Rudy Brouwer

,,We willen lezers van ons boek een spannend avontuur laten beleven", zegt vader Rien (49). ,,Wolf, de hoofdpersoon, moet kiezen", vult zoon Albert (9) aan. ,,Vier vrienden verdenken iemand van een vazendiefstal uit de kerk in Wesepe, maar dat is een vriend van Wolfs vader. Dus Wolf moet kiezen: tussen vader en vrienden." Rien: ,,En uiteindelijk blijkt dat..." Albert onderbreekt hem. ,,Néé! Niet vertellen hoe het afloopt!"

De jongen kijkt in de tuin om zich heen. ,,Mijn ouders zijn begeleiders bij het Jongerenklooster dat sinds kort bij Nieuw Sion is gevestigd. En dus woon ik hier ook." Vijftien jonge mensen, tussen de twintig en dertig jaar oud, kunnen er een jaar wonen. ,,Iedereen heeft zijn school of werk, maar als we op het klooster zijn, leven we in het ritme van vier gebedstijden per dag", legt Rien uit. ,,We zijn twee maanden geleden begonnen met vijf kloosterlingen. Deze maand komt al nummer acht."

Voor Rien en zijn vrouw Tjakkelien is het bijzonder om op Nieuw Sion te wonen. ,,Omdat door de monniken alles speciaal is gebouwd om, in de rust van de natuur en op het ritme van de getijdengebeden, op deze plek iets van God te ervaren. Zo ervaren alle bezoekers het die Klooster Nieuw Sion ontvangt en rondleidt. En zo ervaren wij het ook." Zoonlief glundert. ,,Het is hier echt heel rustig. En 's nachts écht donker. Je slaapt hier heerlijk!"

Vóór dat slapen is het idee voor hun boek ontstaan. ,,Mijn vader las 's avonds voor uit de Vier Vrienden van Piet Prins", vertelt Albert. ,,Dat is de schrijver van Snuf de Hond", weet Rien. ,,Albert zat zó in het verhaal, dat hij het niet kon hebben dat er maar vier delen zijn. Als je dan een nieuw, net zo spannend boek wilt over vier vrienden, zul je het zelf moeten schrijven." Albert: ,,Nou, dat hebben we dus gedaan."

Vader en zoon bedachten zo, op de rand van het bed, hun eigen verhaal over vier vrienden. ,,Als ik op bed lag, ging mijn vader schrijven", zegt Albert. Z'n pa glimlacht. ,,En de avond erna las ik dat dan voor en verzonnen we samen hoe het verder moest." Albert lachte hem soms uit. ,,Dan had ik één van de vrienden iets laten zeggen en begon hij te grinniken. Heel handig, want Albert weet veel beter dan ik hoe kinderen praten." De vazendief verstopt zich in het verhaal in het bos bij het klooster. ,,Die verdachte uit ons boek bestaat écht", grapt Rien. ,,Haha, de directeur van Nieuw Sion, Peter Dullaert." Zoon Albert grinnikt. ,,Ja! Hij gaf ons écht een Chinese vaas! En hij had bij de boekpresentatie precies de kleren aan die we in het boek voor hem hadden bedacht."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden