Robert schreef 'Sterrenstof', waarin nabestaanden van 'sterrenkindjes' handvatten worden geboden hun verlies te verwerken. (foto Gert Perdon)
Robert schreef 'Sterrenstof', waarin nabestaanden van 'sterrenkindjes' handvatten worden geboden hun verlies te verwerken. (foto Gert Perdon) (Foto: Gert Perdon)

Robert eert zoontje met 'Sterrenstof'

Deventer - Robert en Nusa Lentelink uit Deventer worden in 2015 ouders van een zogenoemd stil geboren zoontje. Als hun 3-jarig dochtertje Lize vraagt wat er met haar overleden broertje gaat gebeuren, vertellen ze haar dat Lennon een sterretje wordt. Lize wil daar meer over weten en Robert bedenkt een verhaal over een sterrenfabriek dat haar geruststelt. Als er meer positieve reacties volgen, schrijft hij het kinderboek 'Sterrenstof', waarin nabestaanden van 'sterrenkindjes' handvatten worden geboden om hun verlies te verwerken.

Door Bert Nijenhuis

'Ik zie iets dat ik niet kan duiden', waren de woorden van de gynaecoloog, die het leven van de familie Lentelink drie jaar geleden op de kop zetten. "En dat terwijl we zo blij waren eindelijk weer zwanger te zijn", blikt Robert terug. "De volgende echo toonde zes weken later aan dat er van alles mis was; een schisis in de ergste vorm, hartafwijkingen en een slokdarm die niet aangesloten bleek te zijn op de maag."

Er volgden vele onderzoeken in het Utrechtse Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) en Robert herinnert zich hoe elk sprankje hoop verdween. "Eén aandoening hadden de artsen misschien nog kunnen opvangen. We konden niet anders dan concluderen dat Lennon geen kwaliteit van leven zou hebben." Alsof dat niet hartverscheurend genoeg was, moest de bevalling ook nog op natuurlijke wijze plaatsvinden. "Lennon heeft nog een minuut geleefd. Dat moment koesteren we." In de weken naar de bevalling toe was Lize op gepaste wijze bij het familieleed betrokken. "Een maatschappelijk werkster gaf aan dat we bijvoorbeeld niet moesten zeggen dat haar broertje zou gaan slapen. We vertelden dat Lennon een sterretje zou worden en toen zij wilde weten hoe, kwam ik op de sterrenfabriek, een crematorium in grote-mensentaal. Hier wordt sterrenstof – ofwel as – gemaakt die de wind naar boven blaast. Een acceptabel verhaal voor een meisje van drie."

Het was ook Lize die haar ouders daags na de bevalling op het hart drukte altijd hun gevoel te blijven volgen. "We waren enorm verdrietig en onrustig. Plotseling zei Lize: 'Waarom is Lennon niet thuis?' Ze had helemaal gelijk en ik ben hem gelijk gaan ophalen bij het uitvaartcentrum", vertelt Robert, die ook zijn gevoel volgde toen hij besloot het hele verhaal op papier te zetten. "Voor onszelf en als eerbetoon aan Lennon. Het idee om er een boek van te maken, kwam pas toen mijn zus Monique begon met illustreren. Ik ben versjes van vier regels op rijm gaan schrijven, waarbij zij tekeningen maakte."

Zo ontstond over een periode van een jaar – met hulp van grafisch vormgever Amy Besten – 'Sterrenstof". "Het is geen boek voor Sinterklaas of kerst en we hoeven er niet aan te verdienen", zegt Robert stellig. "We willen dat er exemplaren terechtkomen op plekken waar mensen er iets aan hebben, zoals ziekenhuizen." Het in eigen beheer uitgegeven boek wordt 12 december om 16.00 uur gepresenteerd bij de Deventer Bibliotheek en is te bestellen via: opdegoededingen.nl.

Meer berichten