
Goed samenleven in de Vechtstraat
Deventer - Studenten en 'Rivierenwijkers' knoopten een bijzondere band met elkaar aan tijdens het 'Adoptieproject'. Er waren vier koppelingen waarbij er door elkaars ogen naar de wijk en het leven als geheel werd gekeken. De methode gaat dwars door de wijk heen. Grenzen vervagen, normen en waarden worden bijgesteld of in een ander perspectief geplaatst. Imago verbetering (kantelen) en de levensverhalen van de bewoners/studenten staan centraal. Zeven dagen lang was er een intensieve ontmoeting met elkaar. Ze leefden 24 uur per dag samen en op basis van hun gezamenlijke ervaringen werd een presentatie/portret gemaakt.
Door Gerreke van den Bosch
,,De Rivierenwijk stond jaren geleden in de top 10 van de slechtste wijken van Nederland. Rond 1980 was de slechtste periode, dramatisch. Er werd ingebroken en huizen vlogen in brand. Ik heb hier altijd met mijn ouders gewoond maar we zijn daarom verhuisd.Tien jaar geleden ben ik hier weer beland. Vroeger hing er een touwtje uit de deur, maar nu gaat alles op slot. We weten nauwelijks meer wie er bij ons in de straat wonen. Dat willen we herstellen. Ik denk dat er nog angst heerst voor het onbekende. Ik moest wel lachen om sommige reacties toen ik vertelde dat ik aan dit project mee ging doen. Zo merkte iemand op: 'Waar begin je aan, kun je die man wel vertrouwen?", vertelt Deventenaar Jan Visser uit de Vechtstraat.
Mariët Bloemendal, zelfstandig opbouwwerkster liep vanaf november 2017 rond in Rivierenwijk 'deel 1' in opdracht voor Raster. Zij merkte dat er bij veel wijkbewoners, wijkorganisaties en mensen buiten de wijk nog altijd een negatief beeld is over de Rivierenwijk. ,,Tijdens mijn 'Ontmoet- en ontdekperiode' zag ik dat er veel moois gebeurt in de wijk en dat er misschien niet altijd zichtbare verbindingen of netwerken zijn. De laatste jaren is er veel veranderd en er is een nieuwe infrastructuur ontstaan. Bij mij rees een verlangen om dit onzichtbare, deze waarde zichtbaar te maken."
Student Ties Wijen uit Amsterdam, woont sinds tien jaar in Deventer en besloot mee te doen aan het adoptieproject in het kader van 'Wij Deventer'. Ties: ,,Ik vond het interessant en wilde zien of de verhalen die ik had gehoord klopten. Ik studeer journalistiek en het leek me leuk om hierover te schrijven. Het project startte voor Jan en mij op 1 september. Ik leefde een week in de wijk om alles te kunnen beleven."
Ties werd met open armen door Jan ontvangen. ,,Ik was voor dit project benaderd door het sociale wijkteam. Ties ging met mij mee als ik 's ochtends op stap ging in mijn drie krantenwijken. Ook hielp hij met mijn duiven, keken we samen een film en bezochten wij anderen."
Jan houdt van zijn leven in de Vechtstraat. ,,Ik woon hier met plezier. Ik heb een periode elders gewoond maar door mijn scheiding en faillissement raakte ik alles kwijt. Ik was vroeger docent Duits aan de Hogeschool."
Ties glimlacht verlegen. ,,Toen ik bij Jan binnenkwam had ik een beeld van Jan als Rivierwijker toen zag ik al die boeken in de kast en hoorde ik dat hij docent Duitse taal en leerkunde was. Dat was vreemd en maakte het ook interessant. Mijn visie is wel veranderd. Naast de confrontatie met mijn vooroordelen heb ik leuke contacten opgedaan. Ik heb niet alles gezien maar de gezellige sfeer heb ik wél geproefd."
Het projectidee 'Adoptie op de Rivierenwijk Deventer' is een bestaande werkwijze. De adoptiemethodiek is gebaseerd op de werkwijze van theatermaakster Adelheid Roosen. Haar uitgangspunt is: "Hoe maken bewoners in steden en wijken weer contact met elkaar? De eerste adoptie was in 2012 in Amsterdam Slotermeer"
-
5 daagse training 'Verbindende Communicatie' in Etty Hillesum Centrum
19 uur geleden
-
Kunstenlab podium toont documentaire over Anna Politkovskaya, kritische journaliste en mensenrechtenactiviste
19 uur geleden
-
Gemeente Belangen Voorst wil meer grip op regionale samenwerkingsverbanden
20 uur geleden
-
20 uur geleden
-
Cursus bijenhouden in Deventer ? Eerst kennismaken!
20 uur geleden
-
Cursus moestuinieren
20 uur geleden
-
20 uur geleden
-
Zeefdruk zelf Dev-Art
20 uur geleden
-
Radio beurs in Deventer
21 uur geleden
-
Draaiende Derwisj dansen op de Canto Ostinato van componist Simeon ten Holt
2 dagen geleden
1
-
Voor jongeren van 11 tot 18 jaar: Leer roeien bij roeivereniging Daventria
2 dagen geleden
1
-
2 dagen geleden
-
Ontbijten in je pyjama en jeugdfilms in de vakantie
3 dagen geleden
-
Cabaret doorbreekt taboe op angst en depressie
3 dagen geleden
-
Prijzen Business Seats seizoen 2019/2020
3 dagen geleden
-
Masterclass van Cesar Zuiderwijk
4 dagen geleden
5
-
Paul Sinha en JoeyAK in het Burgerweeshuis tijdens frisfeest LetsGo
4 dagen geleden
-
4 dagen geleden
-
Geslaagde bijeenkomst Inclusief Sporten
5 dagen geleden
1
-
Ook benieuwd naar Nordic Sports?
5 dagen geleden
1
-
5 dagen geleden
-
Kijken met andermans ogen? Leen een levend boek! Kom langs in de Mensenbieb
6 dagen geleden
-
Tweede team van SV Terwolde trapt de Kowet Bier Games af
6 dagen geleden
-
Opel Broekhuis nieuwe hoofdsponsor schoolvoetbaltoernooi
6 dagen geleden
-
6 dagen geleden
9
-
Musicalkostuums onder de hamer
7 dagen geleden