Drie tentoonstellingen in Kunstenlab

Deventer - Vanaf zondag 9 december zijn in Kunstenlab 3 tentoonstellingen te zien van de kunstenaars John Bijnens, Eelco Brand en Peter-Frans de Graaf. De feestelijke opening vindt plaats op zondag 9 december om 16.00 uur. 

Foreign Nature
In de tentoonstelling "Foreign nature" zoekt John Bijnens naar signalen die getuigen van het vermogen van de mens om zich in een sterk veranderende omgeving te kunnen aanpassen. Zijn installaties, architecturale sculpturen en tekeningen spelen in op universele en herkenbare gebeurtenissen en vinden vaak hun oorsprong in beelden waarmee we vertrouwd zijn geraakt. De kunstenaar bevraagt in de tentoonstelling onze menselijke drang naar vooruitgang. Vanuit de schijnbare tegenstelling 'creatie door vernietiging' ontwikkelt het werk van John Bijnens zich tot het weergeven van de dreiging die voelbaar is vóór die verwoesting. Hij toont die dreiging als een impressie. Hij werkt met variabele materialen en technieken en verhoudt zich in zijn werk tot de traditionele beeldhouwkunst. Hierin zoekt hij altijd naar manieren om de grenzen van een medium om te zetten in zijn voordeel.

Voorwaarts in een cirkel
In de podiumruimte zijn computeranimaties van Eelco Brand te zien.  Zijn ensceneringen lijken zich te onttrekken aan de realiteit; ondanks of misschien juist dankzij hun hyperrealisme. Zijn 'werkelijkheid' is een computer gegenereerde, digitale werkelijkheid: vormen en voorstelling zijn opgebouwd vanuit het niets, naar de wensen en specificaties van de kunstenaar. Eelco Brand verbeeldt altijd landschappelijke scènes; Van de romantische atmosfeer in nachtelijke bostaferelen tot absurdistische en humoristische sequenties.

wand-vlak-blik-veld
Kenmerkend aan het werk van Deventer kunstenaar Peter-Frans de Graaf is zijn gebruik van verticale of horizontale kleurvlakken. Die vlakken kunnen elke kleur hebben, maar onderscheiden zich altijd door de specifieke verfstreek en door gebruik van bijzondere, soms giftige –of zelfs verboden– kleurstoffen. Het doel is een emotionele kleuruitwerking. De laatste ontwikkeling in zijn werk is die naar een steeds monumentalere maat. In deze tentoonstelling heeft deze richting een vervolg gekregen door de vlakken direct op de wand te schilderen om hiermee een nog grotere kleurimpact te genereren.
 

Meer berichten