Vlnr Ilse Oolthuis, Charis Veendorp en Petri van Mulekom kunnen het goed samen vinden. (foto Gerreke van den Bosch)
Vlnr Ilse Oolthuis, Charis Veendorp en Petri van Mulekom kunnen het goed samen vinden. (foto Gerreke van den Bosch) (Foto: )

Steungezin zorgt voor adempauze

Deventer - Kinderen opvoeden is een hele klus en loopt niet altijd op rolletjes. Als ouder kun je er helemaal doorheen zitten en er hoeft maar iets te gebeuren of de emmer loopt over. Gelukkig kun je een beroep doen op Humanitas Steungezinnen.

Door Gerreke van den Bosch

Steungezinnen vangt kinderen op in de gemeente Deventer tot en met 14 jaar als ouders door omstandigheden tijdelijk overbelast zijn. Coördinator Petri van Mulekom toont zich heel betrokken bij het project. ,,Het is een pilot en ik vind het mooi om te doen. Mijn hart ligt bij ouders die worstelen met de opvoeding en die om wat voor een reden dan ook steun kunnen gebruiken. Het steungezin zorgt ervoor dat de ouders weer op adem kunnen komen en kinderen zich positief kunnen blijven ontwikkelen. Het kind komt één dagdeel bij het steungezin thuis", legt de coördinator van Humanitas uit.

Charis Veendorp is vrijwilligster en fungeert als 'steungezin' voor Julia Zetzema. ,,Dit doe ik nu vanaf mei en ik vind het heel leuk. Ik had gelijk al een klik met Julia. Toen ik op kennismakingsgesprek kwam werd ik gelijk door Julia meegetroond naar haar kamer. Julia komt één keer in de week bij mij en dan maken we er een gezellige middag van," zegt Charis met twinkelende ogen.

Julia kruipt tegen Charis aan en voelt zich heel eigen met haar. ,,Ik vind het leuk dat ik lekker kan spelen en doen wat ik wil. Soms gaan we naar de bieb maar we gaan altijd even spelen op het schoolplein hierachter." Dat lekker spelen is niet alleen voor Julia belangrijk maar ook voor haar moeder Ilse die dan even wordt ontlast. Ilse heeft naast Julia nog twee dochters van 6 en 4 jaar. ,,Julia bezoekt speciaal onderwijs van half 9 tot 2 uur. Op donderdagmiddag gaat ze dan naar Charis. Julia raakt snel overprikkeld en reageert op alles in haar omgeving. Zij kan daarom niet naar een BSO of bij een vriendje of vriendinnetje spelen. Dat is niet aan de orde."

Charis is enthousiast over het contact dat zij opbouwt. ,,Ik voel me onderdeel van de familie, je leert elkaar steeds beter kennen. Ook Julia raakt steeds meer vertrouwd en durft zelf dingen te ondernemen die ze voorheen niet deed." Steungezinnen wordt gefinancierd door de gemeente Deventer. ,,De aanmeldingen beginnen langzaamaan binnen te komen via gezinscoaches van de gemeente. Ik kan nog enkele kinderen plaatsen in 2018. We zoeken ook nog steungezinnen, dat kan ook iemand alleen zijn. Er zijn geen vaste regels, alles gebeurt in overleg met elkaar. Overnachtingen vinden niet plaats. Het kan voorkomen dat het niet klikt tussen een kind en een steungezin. Gelukkig maken we dat bijna niet mee. Het is allemaal maatwerk en gebeurt stap voor stap. Het is vrijwilligerswerk maar er wordt een cursus gegeven en ondersteuning op allerlei andere manieren."

Info: homestart.deventer@humanitas.nl, coördinator (ma t/m do)Petri van Mulekom

E-mail:deventer@humanitas.nl, tel. 06-13436093.

Meer berichten