Foto:

Veilig sporten op 'schone' velden

Deventer - Gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is gevaarlijk voor mens, dier en milieu. Vanaf 1 november 2016 geldt een verbod op chemische middelen op verharding en dergelijke. Sinds 1 november 2017 wordt het professioneel gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen op sportvelden verboden. Omdat sportveldbeheerders niet zo snel kunnen schakelen hebben zij uitstel tot 2020 om chemievrij te gaan werken. In aanloop naar deze datum doet Deventer samen met vier andere gemeenten mee aan de pilot 'Implementatie chemievrij-sportveldenbeheer in Drenthe en Overijssel'. Tijdens een uitwisseling van de verschillende groenbeheerders blijkt dat chemievrij beheer van sportvelden kan!

Met de Green Deal Sportvelden hebben diverse organisaties zich verplicht tot het uitfaseren van pesticiden op en rond sportvelden. De 'deal' anticipeert op Europese regelgeving voor 'Integrated Pest Management' (IPM) en maakt Nederland zelfs koploper op dit gebied.

In Deventer heeft sportveldbeheerder Hans Prinsen de touwtjes stevig in handen. ,,We zijn er vanuit het groenbedrijf in opdracht van de gemeente al vanaf 2016 mee bezig. We hebben bij de invoering al aangegeven dat sportveldbeheerders meer tijd nodig hebben om het succesvol te implementeren. Chemievrij beheer vraagt om planmatig en gespecialiseerd onderhoud. We zijn aan de slag gegaan met diverse mechanische technieken en bemesting op de velden op sportpark Keizerslanden. In oktober 2018 hadden we een bijeenkomst met betrokken partijen. Daar kwam uit dat extreme weersomstandigheden zoals de hitte van afgelopen zomer en de zelfwerkzaamheid binnen de gemeente Deventer de kwaliteit van de sportvelden beïnvloedt. Vraag is natuurlijk ook: Wat is toelaatbaar qua onkruid? Waarom zou je niet op onkruid kunnen voetballen? Sommige onkruiden belemmeren het veld namelijk niet. Mechanische onkruidbestrijding vraagt korter en vaker maaien, vaker slepen, eggen en verticuteren en meer beluchten. Het betekent in feite dus meer werk en kosten. We zijn nu het financiële plaatje aan het uitwerken."

Volgens Prinsen zal het drie tot vier jaar duren eer de grondconditie op het gewenste niveau is. ,,We komen erachter dat er niet alleen bij de beheerders maar ook bij de spelers een omslag plaats moet gaan vinden. Voor ons als beheerders is het van belang om te weten wat zich onder de grasmat afspeelt. Als de bodem goed is komt de rest vanzelf. Het kan zijn dat er vaker kale plekken komen en wat onkruid. Sommige onkruiden kunnen slecht tegen bespeling en dan ontstaan er kale plekken.Spelers zullen anders naar een veld moeten gaan kijken. De trainingsvelden, dat gaat nog een echte uitdaging voor ons worden want die worden vaker bespeeld. We zullen meer mechanische handelingen moeten verrichten om het onkruid te onderdrukken."

Sv colmschate '33 heeft het beheer in eigen hand. Alfred Schuphof zwaait de scepter over de velden. ,,Het beeld rondom de velden is een stuk minder mooi geworden omdat hier en daar meer onkruid staat. We doen er alles aan om het zo goed mogelijk te verzorgen. Maar er gaat heel veel tijd inzitten. We draaien met vrijwilligers en iemand die de hele dag bezig is met onkruid kan ook ergens anders ingezet worden. Onze meeste tijd gaan op aan maaien en gewoon veldonderhoud," aldus de coördinator beheer.

www.greendealsportvelden.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden