Foto: Monica Sluiseman

Deventer begint 2019 opgeruimd: al 13.000 kilo verzameld op de eerste dag van het nieuwe jaar

Deventer - Tien containers staan er in de gemeente Deventer, containers waar op Nieuwjaarsdag bewoners hun vuurwerkresten kunnen afleveren. Allemaal worden ze bemenst door vrijwilligers en medewerkers van de Deventer Schoon Familie en Cambio/Circulus-Berkel. 

Om half tien 's morgens zijn de eerste medewerkers van Circulus-Berkel/Cambio al actief in de binnenstad van Deventer: met (blad)blazers, een veegwagens en handmatig worden de straten en pleinen schoongemaakt. Want ook dat is een flinke klus op 1 januari en natuurlijk is het belangrijk dat de binnenstad zo snel mogelijk schoon geveegd wordt.

Containers
'Het is zo'n kleine moeite om even de rommel bij elkaar te vegen', vertelt een bewoner die vuurwerkafval van de hele straat komt brengen. 'We hebben er met zijn allen afgelopen nacht heel veel plezier van gehad, en nu is de straat gewoon weer schoon. Zo hoort het toch?' Hij haalt een flinke hoeveelheid zakken en dozen uit de auto en gooit ze in de container.

Bij elkaar wordt er op deze eerste januari zo'n 13.000 kilo vuurwerkresten gebracht naar de containers. De locatie bij de Ichtuskerk in Colmschate spant – zoals altijd de afgelopen jaren – de kroon; daar staan de auto's al ruim voor 12 uur in de rij te wachten en is er nauwelijks tijd om de DSF-kraam op te bouwen en de soep warm te maken. Daar is uiteindelijk nog een container bij geplaatst, omdat de eerste vol zat. Op deze locatie hebben bewoners zo'n vijf ton vuurwerkresten gebracht.

Maar ook de meeste andere containers hebben over aanloop niet te klagen: het is er over het algemeen gezellig druk en er wordt veel vuurwerkafval gebracht. 
Naast de cambi's, de munten voor leden van de Deventer Schoon Familie is er voor iedereen een pakje koekjes en een bedankkaartje. Natuurlijk is er warme soep, koffie en zijn er gelukwensen voor 2019. Voor de jonge verzamelaars van afval is er natuurlijk ook iets lekkers. De komende dagen zal het aantal kilo's nog oplopen, bewoners kunnen immers de hele week nog 'koeriertjes' aanmelden; bij elkaar geveegd vuurwerkafval wordt dan aan huis opgehaald. 

Vrijwilligers
Een flink aantal medewerkers van de Deventer Schoon Familie en van Circulus-Berkel/Cambio is deze dag actief met het opruimen, maar ook een groot aantal vrijwilligers is bij de containerlocaties aanwezig. 

Dat zijn vaak actieve leden van de DSF, die met regelmaat een steentje bijdragen aan een schone leefomgeving in hun eigen buurt en ook op 1 januari bereid zijn om dat te doen. Op woensdag januari is in Lettele ook nog een groep bewoners actief en kunnen bewoners daar hun vuurwerkresten inleveren. 
 

Meer berichten