Foto: Auke Pluim

Schoolslag voor projecten in Oeganda: leerlingen duiken dik 3000 euro op

Deventer - ,,Ik ben heel blij dat het mooi weer is", lacht Anke Hamstra aan de rand van het Borgelerbad. ,,Het valt reuze mee met het weer en het water is 23 graden. Ik vind het hártstikke leuk dat we vanmiddag, gezellig met elkaar, sámen zo'n prestatie neerzetten. Ongedwongen, van jong tot oud, iedereen zwemt mee! Je bent in zo'n hangvakantie na de feestdagen weer lekker even buiten én actief bezig met z'n allen."

Door Rudy Brouwer

Anke, docent maatschappijleer op Het Vlier, zag in het verwarmde buitenbad van Sportbedrijf Deventer urenlang zo'n 150 zwemmers, opgedeeld in 22 teams, fanatiek aan zich voorbij spartelen. Samen legden zij een afstand af van bijna 66 kilometer en dat bracht ruim 3000 euro sponsorgeld in het laatje voor 'Etty goes Uganda', een project van het Etty Hillesum Lyceum.

,,We zijn daarmee al even onderweg", legt juf Anke uit. ,,In 2011 heb ik dat samen met collega Gré Leffers opgezet. In de loop van de jaren is het uitgegroeid tot een echte stichting. We hebben daarmee drie doelen: onze eigen leerlingen kennis, vaardigheden en wereldburgerschap meegeven, het onderwijs in Oeganda versterken door samenwerking met lokale professionals én onze leerlingen acties laten organiseren om geld voor het schoolproject in te zamelen."

,,Bij die acties vragen wij leerlingen ook verbinding te leggen met anderen", zegt Anke. ,,Zodat de sociale samenhang hier vergroot. Wij Nederlanders leven in één van de meest geïndividualiseerde samenlevingen ter wereld. Dat heeft voordelen, want daardoor heb je heel veel persoonlijke vrijheid. Maar ook nadelen: je ziet veel eenzaamheid onder ouderen. En onder jongeren. Dus: leg verbinding met anderen en zorg dat je sámen iets doet en daar voldoening van krijgt."

Op 16 februari a.s. vertrekt Anke met drie collega's én 18 uitverkoren leerlingen naar Oeganda. ,,We zijn al een jaar bezig met voorbereidingen", vertelt Loes (17) uit 6 VWO. ,,Werkstukken schrijven over thema's als duurzaamheid en gezondheidszorg. En we bereiden lessen voor. Iedereen geeft er een workshop. Natuurlijk niet te ingewikkeld, want het is voor jonge kinderen, die nog niet heel goed Engels kunnen. Ik heb er verhalen over gehoord van mensen die er zijn geweest, maar als je daar echt bént, zal het wel een andere impact hebben", verwacht Loes. ,,Daar praten ze om alles heen en gaat het allemaal niet zo snel. Hier leven we natuurlijk in een wereld waarin alles strak gepland is en waar alles snel moet en liefst gelijk goed. Ze hebben het daar veel minder. Ik wil daar leren inzien dat je meer gelukkig moet zijn met dingen die voor jou heel normaal lijken. Wat een geluk je soms hebt en dat je alles soms misschien iets minder serieus moet nemen, ofzo." Anke is heel tevreden over hoe in Oeganda wordt beslist waarvoor het projectgeld wordt ingezet. ,,Het zijn integere, betrouwbare mensen. Het is mooi om te zien hoe dankbaar ze zijn voor de kansen die ze krijgen."

Meer berichten