Docent en coach Gerard Hoolt met Amy en Senna van team Wizards 1 bij het winnende ontwerp. (foto Gerreke van den Bosch) 
Docent en coach Gerard Hoolt met Amy en Senna van team Wizards 1 bij het winnende ontwerp. (foto Gerreke van den Bosch)  (Foto: )

Leerlingen Wizard hebben er zin in: naar finale van LEGO League

Deventer - Leerlingen van basisschool de Wizard wonnen de regiofinale Stedendriehoek FIRST® LEGO® League. Een mooie prestatie van de jonge Legotechneuten die reikhalzend uitkijken naar de Benelux finale in Eindhoven op 16 februari.

Door Gerreke van den Bosch

De Wizard deed mee aan de regiofinale met de teams Wizards 1 en Wizards 2 uit plusklas 8ab en plusklas 8cd. Het thema was 'Into Orbit'. Team Wizards 1 won uiteindelijk de finale. Lucia, Milou, Daan, Göktug, Nika, Béli, Lauri, Tijmen, Zoë, Amy, Menno, Senna en Ivey zijn trots op hun prestatie. Senna van der Ploeg (12) en Amy van den Broek (11) zijn programmeurs. ,,We zijn in september gestart met de bouw en de programmering. Het heeft ons in totaal drie maanden gekost", vertelt Senna over de lego-opdracht die kids uitdaagt om te denken als wetenschappers en technici. Amy vult aan: ,,Het thema was ruimte. Alles is standaard maar de uitdaging bij het programmeren is alles te laten lukken en te laten bewegen zoals jij dat wilt. Je krijgt voor elk onderdeel apart punten."

De FIRST® LEGO® Leaugue is meer dan alleen een robotwedstrijd. Elk team moet een eigen onderzoek uitvoeren over de maatschappelijke rol van techniek en technologie. ,,We zijn begonnen met de missies op meerdere laptops. Het gaat ook om samenwerking en het uiterlijk van de robot. Wij wonnen de hoofdprijs met vier onderdelen. Het andere team van Wizards 2 won de samenwerkingsprijs op het onderdeel Core Values", meldt Amy.
Senna: ,,Ons team onderzocht de oogziekte bij astronauten. Als je door de ruimte reist, kun je te maken krijgen met oogziekte. Hierbij kan je oogbol platgedrukt worden. Het is niet te genezen maar wel te voorkomen. Dat kan door plastabletten, dit neemt vocht weg. De astronauten moeten van tevoren goed voorgelicht worden en dan kan er een slangetje achter de ogen naar de maag."

De jury was zeer onder de indruk van het onderzoek van de jonge legotovenaars en vooral de wijze waarop het team specialisten raadpleegde. Mede door dit onderzoek won de groep van Senna en Amy. ,,We hebben na de wedstrijd tips gekregen van de jury om dingen te verbeteren. Als we dat doen scoren we nog meer punten. Wij zijn uit de Stedendriehoek het enige team dat doorgaat. De Benelux is best groot en wij zijn het één na jongste team. We denken niet dat we zullen winnen, maar vinden het wel fijn dat we mee kunnen doen."

Meer berichten