Foto: Auke Pluim

Vloer vol fanatieke kinderen bij DanZo: sponsordans Kids Connection Haïti

Deventer - Met een vertederde glimlach staat Louelle (17) aan de rand van een vloer vol fanatieke kinderen in de mooie studio van DanZo. ,,We hebben onze docenten er voor deze sponsordans op aangestuurd om het een béétje extra fysiek te maken", grinnikt ze. ,,Het is echt een dansfeestje, maar wel een conditioneel feestje! Dus het is ook pittig, zeg maar. Veel zweten!"

Door Rudy Brouwer

,,Studio DanZo zet zich ieder jaar in voor minimaal één maatschappelijk doel", vertelt eigenaresse Marion van Veen, de moeder van Louelle. ,,Onze jonge dansers genieten bij DanZo wekelijks van hun danslessen, kunnen naar school en ze groeien op in een veilig en fijn leef- en woonklimaat. Dat is niet overal ter wereld zo. Om leerlingen binnen onze dansschool daarvan bewust te maken, komen wij dit jaar in actie voor Haïti."

Louelle heeft het evenement, waarbij geld wordt ingezameld voor de stichting Kids Connection Haïti (KCH), in haar eentje georganiseerd. ,,Ik volg een dansopleiding Creative Contemporary aan het Rijn IJssel College in Arnhem en ben sowieso wel bezig met de maatschappij en alles om me heen. Dus in dat opzicht: iets sociaals organiseren, vind ik interessant en uitdagend. Omdat de tante van Lin, één van onze leerlingen, KCH heeft opgericht, staat dit goede doel dichterbij dan een onbekende stichting."

,,Elk kwartier krijgen we een andere juf en daar gaan we leuke dansjes mee doen", vertelt Lin Ganzevles (11). ,,Ik had gevraagd aan familie, buren en mensen die ik ken of ze mij wilden sponsoren. Dat ging wel goed, jah: ik heb in totaal 110 euro opgehaald! Ik hou van muziek en kan daar met dansen helemaal op losgaan. Dat past mooi samen. Maar twee uur achter elkaar dansen, zoals vandaag, dát heb ik nog nooit gedaan. Ik ben wel moe."

Marion is trots op Lin. En op haar dochter Louelle. En álle deelnemers. Ze weet dat alle inspanningen niet voor niets zijn geweest. ,,De opbrengst van de sponsordans is 2388,20 euro, vér boven ons streefbedrag van 1500 euro", meldt ze blij, als aan het einde van de middag via Facetime live contact is gemaakt met Haïti. ,,Wat ik gewoon heel mooi vind, is dat je je gevoel, je gedachten, emoties en gebeurtenissen altijd op een heel fijne en mooie manier kan vertalen naar dans. Het is een kunstvorm, waarin je publiek kunt ráken met dat wat jij hebt gecreëerd." Dansen is volgens Marion voor kinderen gelijk een fijne manier om lekker energie kwijt te kunnen. ,,Om te ontdekken wat ze eigenlijk überhaupt met hun lijf kunnen allemaal. Ze zijn gewend om te lopen, te fietsen, te springen, maar er is nog zóveel meer waar ze met dansen achter kunnen komen."

Dát gunt Louelle ook haar leeftijdsgenoten in Haïti. ,,Na de aardbeving zijn veel tieners wees geworden. Met 18 jaar moeten ze het weeshuis uit en dreigt een zwervend bestaan, omdat er geen geld is om op eigen benen te staan. Met onze hulp kunnen ze naar school en aan een toekomst werken."

Meer berichten