Troostdichter in 't Troosthuisje aan Het Grote Kerkhof te Deventer
Troostdichter in 't Troosthuisje aan Het Grote Kerkhof te Deventer (Foto: Teun de Roo)

Troostdichter neemt met weemoed afscheid van Deventer

Deventer - Sinds april 2018 kon je in Deventer de Troostdichter Boudewijn Betzema twee dagen per week bezoeken om verdriet met hem te delen. Geïnspireerd en aangemoedigd door Andries Heidema en zeker ook door Bep Spa betrok hij vol goede moed het mooiste huisje van Deventer; het stovenzettershuisje aan het Grote Kerkhof.

Helaas voor hem 'werkt' het huisje niet. In plaats van de vijftig troostzoekers per veertien dagen zoals hij meemaakte in Zwolle en Zutphen in eerdere jaren, kwam het aantal troostbehoevenden in Deventer in de tien maanden dat hij hier heeft gewerkt niet boven de dertig. Daarvan is een stevig deel ook nog eens afkomstig uit andere plaatsen. Met verwondering noemt hij plaatsen als Leeuwarden, Utrecht, Nijmegen en zelfs Antwerpen. Mensen die doelgericht bij hem als Troostdichter op bezoek kwamen!
Ondertussen groeide de vraag naar de Troostdichter om weer in Zwolle te komen troosten. Het brugwachtershuisje naast de Schoenkuipenbrug is inmiddels 'geadopteerd' door het Deltion College aldaar en zij wil graag dat Betzema zijn intrek neemt in het huisje.

Zo wordt de Deventer Troostdichter ongemerkt onderdeel van een veel groter geheel, omdat hij ook inzetbaar raakt voor het Deltion. En als hij het hierover heeft stralen zijn ogen. 'Wat is er nou mooier dan dienstbaar zijn aan jongeren?' roept hij uit. In het verleden kwamen meermalen jonge mensen bij hem om troost en om hun hart te luchten. Hij vertelt er met ontroering en nog steeds met verbazing over. 'Het is toch fantastisch dat juist jongeren van pakweg zestien tot vier-vijfentwintig jaar bij mij komen? Een ouwe man van bijna zeventig? En dat ik naar ze mag luisteren?'

Eind januari schroeft hij het Troosthuis-bordje weer van het huisje in Deventer. Dan neemt hij even een periode rust en begin april is hij weer te vinden in Zwolle. 'Ik kijk er met verlangen naar uit.' Wat nog wel blijft, is zijn aanwezigheid in de nieuwe Deventer bibliotheek. Daar is hij elke eerste zondag van de maand gelijk met de koopzondag, tot en met de zomervakantie. Hij heeft daar een fijn plekje gekregen om naar eenieder te luisteren en eenieder tot troost te zijn.

www.troosthuisje.nl

Meer berichten