Na alle tegenslagen vindt Dennis Versluis de tijd nu rijp om te strijden naar fysiek herstel. (foto Auke Pluim)
Na alle tegenslagen vindt Dennis Versluis de tijd nu rijp om te strijden naar fysiek herstel. (foto Auke Pluim) (Foto: Auke Pluim)

Binnen een half jaar van niks naar fit

Deventer - Twee keer per week ging hij mountainbiken en vaker nog stond hij op het voetbalveld als scheidsrechter en trainer. Voor Dennis Versluis (30) uit Deventer was een leven zonder sport ondenkbaar. Dat veranderde toen hij geveld werd door longontstekingen en uiteindelijk de diagnose COPD kreeg. Na twee jaar is hij onder leiding van Studio Perfect Deventer weer aan het sporten geslagen. Zijn doel: van niks naar fit in 24 weken. Een lange weg die te volgen is op zijn eigen YouTube-kanaal. "Om te laten zien hoe longziektes een leven overhoop kunnen halen en vooral om lotgenoten te inspireren."

Door Bert Nijenhuis

Het beruchte zwarte gat, Dennis kent het van binnen en van buiten. "In één klap viel alles weg. Ik voelde me een 80-plusser en kon niet meer met mijn kinderen spelen. Ik werd voor honderd procent afgekeurd en heb de mountainbike verkocht. Het heeft me zeker een jaar gekost om dit alles te accepteren." Stilzitten ging hij echter niet; Dennis vond een nieuwe hobby in YouTube. "Ik heb een kanaal opgezet, waarvoor we verlaten locaties bezochten. Erg leuk, maar op sommige plekken moest ik een flink aantal verdiepingen omhoog klimmen. Gevolg was dat ik de volgende dag weer plat kon." Dit bracht Dennis wel op het idee vlogs te maken, waarin hij kon laten zien hoe het is om met COPD te leven. "Want er is veel onbegrip. Mensen begrijpen bijvoorbeeld niet dat ik een invalidenparkeerkaart heb, of dat ik een verjaardag moet laten schieten."

Na alle tegenslagen vindt Dennis de tijd nu rijp om te strijden naar fysiek herstel en de buitenwereld te laten zien waartoe hij wél in staat is. "Ik ben op zoek gegaan naar een sportschool die me daarbij zou kunnen helpen. De meeste gesprekken leidden tot niets en een abonnement van honderdvijftig euro kan ik als afgekeurde niet opbrengen." Begrip en een luisterend oor vond Dennis bij de vierde Deventer sportschool waar aanklopte. "Daar bleken ze al op zoek te zijn naar een vlogger. De klik was er we hebben besloten samen de uitdaging aan te gaan. Om fit te worden, ga ik vijf keer per week anderhalf uur sporten. Daarvan maak ik wekelijks een samenvatting van een half uurtje voor YouTube. Daarin zijn zowel vorderingen als tegenslagen te zien."

"We waren gelijk enthousiast over zijn plan", vertelt Jordi Rijker, fitnessinstructeur bij Studio Perfect en persoonlijk begeleider van Dennis. "We krijgen geregeld doorverwijzingen voor mensen met COPD en hechten veel waarde aan persoonlijk begeleiding. Daarnaast zijn we een MKB-bedrijf dat moet opboksen tegen grote budgetketens. Dat doe je door je te onderscheiden. Iets wat we nu dus ook doen met de YouTube-filmpjes, die Dennis overigens realistisch en geheel onafhankelijk maakt. Eventuele minpuntjes worden niet achterwege gelaten." De initiatiefnemer kijkt alvast voorzichtig vooruit naar het moment dat de 24 weken achter hem liggen. "Als ik dan mijn kinderen weer naar school kan brengen en deelnemen aan de Brink tot Brinkloop, ben ik blij en dik tevreden."

Meer berichten