Cursus Groen(t)e Vingers

Deventer - Wil je met een moestuin beginnen of worstel je in je tuintje met ziekten en plagen?

Gun jezelf en de tuin dan wat extra aandacht en tijd: “Groen(t)e Vingers” is een bijzondere tuincursus waar elke tuinder beter van wordt. De originele sessies met tuinman Hans van Iperen*, wijzen tuiniers de weg naar een productieve moestuin. Met heldere uitleg en praktijkoefening krijg je zo het biologisch moestuinieren gegarandeerd in de vingers. In 20 bijeenkomsten leer je in een kleine groep, alles over de basis voor een vitale moestuin. In de praktijktuin kom je bij elkaar en leer je samen theorie en praktijk van het tuinieren zonder chemische bestrijdingsmiddelen en synthetische meststoffen.

Je zult ervaren hoe biologisch tuinieren de beste resultaten oplevert. De teelt van gezonde, pure groente en fruit in je tuin, legt meteen de basis voor elke verantwoorde maaltijd in je huis. Zo werk je aan je eigen gezondheid en krijg je voldoening en inspiratie met je handen in de aarde…. met daarnaast natuurlijk de praktische handreikingen voor (nog) meer produceren en het oplossen van alledaagse tuinproblemen.

Leer op een ontspannen manier achtergrond, informatie en praktische tips om straks zelf de vitaliteit en veerkracht van je moestuin in stand te houden en te verbeteren. Leer hoe je de planten in je tuin weerbaar en veerkrachtig kunt maken!

Bodemverbetering, zaaien, planten, beregenen, onkruid en plagen bestrijden (voorkomen!) en het slimmer omgaan met gereedschap en andere hulpmiddelen, komen allemaal aan de orde.

Maar ook het werk van de bijen, het maken van compost, het inkuilen van witlof, het maken van jam, wijn, azijn, zuurkool en het drogen van kruiden of het maken van pesto …….. met plezier leer je meer over de smakelijke opbrengst die je uit je eigen tuin gaat oogsten!

bel/ mail met tuinman Hans van Iperen voor opgave en meer info: 06 110 72 331/ vaniperenh@gmail.com

Hans van Iperen woont vlakbij de volkstuintjes op de Platvoet in Deventer. Hij tuiniert al 20 jaar in Deventer, werd geboren in 1948 in een dorp met 1000 inwoners onder de rook van Amsterdam: “Destijds hadden heel veel mensen een moestuin om het gezin te kunnen voeden. De mannen uit het gezin zorgden voor de groenten. Van jongs af aan leerde ik spitten, varkensmest verspreiden, zaaien, wieden, wecken. Dat was gewoon noodzakelijk om aan voldoende plantaardig voedsel te komen. Tegen de meeste plagen in de tuin werd toen nog DDT met de blaasbalg rijkelijk verspreid…….Op zaterdag werd een kip geofferd voor de zondagse soep en kluif. In het najaar werd het varken de laatste adem ontnomen en gelijktijdig werden de noten uit de boom geslagen, Het fruit werd geplukt en tegen de vorst beschermd bewaard in de schuur. “

In zijn jeugd leerde Hans vooral zo veel mogelijk voedsel te produceren uit de tuin. Maar in zijn latere leven wierp hij al gauw de “makkelijke”chemische mest en bestrijdingsmiddelen van zich af; natuurlijk, biologisch tuinieren leerde hij zichzelf met vallen en opstaan. Met ruim 45 jaar tuinervaring is Hans nog steeds niet uitgeleerd. Maar zijn tuin valt bij collega tuiniers wel op door de forse, gezonde planten en elk jaar weer, het beste resultaat! Hij wil graag de kneepjes achter zijn “groen(t)e vingers”, doorgeven.

Meer berichten