Deventenaar Johan Bunt, al tientallen jaren actief in diverse culturele organisaties waaronder het Filmhuis, vertelt dat kleinere culturele initiatieven in Deventer best wat steun kunnen gebruiken.
Deventenaar Johan Bunt, al tientallen jaren actief in diverse culturele organisaties waaronder het Filmhuis, vertelt dat kleinere culturele initiatieven in Deventer best wat steun kunnen gebruiken. (Foto: Auke Pluim)

Nominaties voor Aanmoedingsprijs: op de bres voor 'kleine cultuur'

Deventer - Tot 1 maart kunnen weer de nominaties worden gedaan voor de Aanmoedigingsprijs van Kunstcircuit. De prijs is bedoeld om Deventer kunsttalent een steuntje in de rug te geven en aan te moedigen. De prijs bestaat sinds 1985, wordt om de twee jaar in de oneven jaren uitgereikt en wordt dit jaar voor de tweede keer financieel gezien mogelijk gemaakt door de Deventer Cultuur Club (DCC) als hoofdsponsor. De winnaar ontvangt tweeduizend euro.

Door Leo Polhuys

Deventenaar Johan Bunt, al tientallen jaren actief in diverse culturele organisaties waaronder het Filmhuis, vertelt dat kleinere culturele initiatieven in Deventer best wat steun kunnen gebruiken. ,,Deze stad biedt heel veel waardevol cultureel talent. Er is bijvoorbeeld geen stad in Nederland waar zoveel beeldend kunstenaars actief zijn,'' promoot hij. ,,Daarom wil DCC graag bijdragen aan de Aanmoedigingsprijs. Als we het over cultuur in Deventer hebben, gaat de aandacht meestal uit naar grote evenementen zoals Deventer op Stelten of de Boekenmarkt. Niks mis mee. Maar er is meer. Wist je dat Deventer ook tientallen kleinschalige culturele evenementen kent? Zoals het Reincken Festival, Muziek bij de Buren, Cursiefjes in de kroeg of de Deventer Salon. Cultuur maakt een stad leefbaar en ook voor de ontwikkeling van de jeugd is het belangrijk dat er een cultureel klimaat heerst."

Bunt vertelt dat het DCC vijf jaar geleden is opgericht door particulieren die actief zijn in de cultuursector. Het fonds zorgt voor aanvullende ondersteuning van kleinschalige culturele en waardevolle initiatieven in Deventer. ,,Het kan een groep zijn maar het kan ook gaan om een initiatief van een persoon, zoals de graffitimuur in de Raambuurt. Belangrijkste voorwaarde om in aanmerking te komen voor ondersteuning is dat het om een Deventer initiatief gaat dat openbaar toegankelijk moet zijn.''

Volgens Bunt is het fonds niet bedoeld om bezuinigingen van rijkswege op te vangen. ,,Vaak zijn kleine initiatieven al heel erg geholpen met een bijdrage van een paar honderd euro. Dit is ook vaak genoeg om bijvoorbeeld sponsoren over de streep te trekken. Het bijzondere aan onze werkwijze is dat we maximaal binnen zes weken beslissen over de aanvraag.'' DCC komt aan haar geld doordat cultuurliefhebbers maandelijks minstens vijf euro doneren. Inmiddels staat de teller op ruim tweehonderd donateurs.

deventercultuurclub.nl

Meer berichten