Zenna Aydin en haar 65 collega's willen zoveel mogelijk senioren voor de lens hebben.
Zenna Aydin en haar 65 collega's willen zoveel mogelijk senioren voor de lens hebben. (Foto: )

Zenna plaatst senioren in spotlight

Deventer - Iets moois, iets puurs, iets menselijks leeft en wordt tot uiting gebracht door fotografe Zenna Aydin in haar 'Project Zenna' . Zenna en haar team brengen ouderen voor het voetlicht en fotograferen hen kosteloos.

Door Gerreke van den Bosch

,,Ik krijg heel veel knuffels. De mensen zijn heel dankbaar, daar doe je het eigenlijk voor. Ik wil zoveel mogelijk senioren bereiken. Mijn intentie is om iedere oudere een mooie foto te geven", zegt Zenna Aydin over haar geesteskindje 'Project Zenna'.

Het idee voor het fotografieproject ontstond twee jaar geleden en draait nu landelijk. Alle fotografen van het team zetten zich belangeloos in om senioren vanaf 70 jaar die dat willen te vereeuwigen. De foto's van 13 fotografen waren 19 en 20 januari te bewonderen in het Etty Hillesum Centrum.

In de opzet is het zo geregeld dat de fotograaf de ouderen in hun eigen omgeving bezoekt. In ruil voor de gratis foto, vragen de fotografen of zij de foto's mogen publiceren op social media en gebruiken voor tentoonstellingen.

Zenna begon op latere leeftijd met fotografie. ,,Op een bepaald moment zocht ik een nieuwe hobby. Het liefst iets kleins. Mijn zus kwam met het idee voor fotografie. Ik schafte een camera aan en begon met een cursus fotografie. Het idee voor het project ontstond spontaan. Toen we enige tijd terug op familiebezoek gingen in Zwolle, vroeg mijn zwager of ik een foto van zijn vader, die inmiddels de 90 was gepasseerd, wilde maken. De bedoeling was dat de foto op de grafkist zou komen te staan. Ik kende Carel natuurlijk wel en zag dat hij oud en fragiel was geworden en nog nauwelijks praatte. Ik nam foto's van hem. Ze waren mooi maar ik vond ze niet geschikt om op een begrafenis te gebruiken. Ik vond het beeld niet kloppen want ik kende hem als een levendige vrolijke man. Uiteindelijk is er een foto van zijn 50- jarig jubileum gebruikt."

Ondertussen was er een zaadje geplant en begon Zenna na te denken over ouderen in hun laatste levensfase die geen mooie foto van zichzelf hadden. ,,Ik vroeg me af hoeveel senioren er zouden zijn, die graag een mooie foto van zichzelf zouden willen hebben. Links en rechts ben ik eens bij mensen gaan informeren of zij leuke foto's hadden van hun dierbaren ouderen. Dat waren er niet veel. Ik ben toen zelf begonnen met foto's te maken van senioren die ik vervolgens als project op Facebook plaatste."

Gaanderweg kreeg het gedachtegoed een andere vorm, merkt Zenna op. Haar bezoek aan de ouderen deed hen goed. ,,Ik zag hoe leuk ze de aandacht vonden. Voor mij reden om er ook een bijzonder moment van te maken. Een leuk gesprek en een mooie foto zijn het resultaat. Ik doe het allemaal gratis. De senior mag een foto kiezen uit de selectie. 'Project Zenna' draagt zichzelf en ontvangt geen geld uit crowdfunding of sponsoring. We willen dit project heel graag promoten en duidelijk maken dat er geen adder onder het gras schuilt. Het is gewoon een goed doel waaraan we allemaal plezier beleven."

Meer berichten