Achter v.l.n.r.: Laura Jonker en Faye Lienhard. Voor v.l.n.r. Mila Vlietstra, Jasmijn Stappers en Franka Luijendijk.
Achter v.l.n.r.: Laura Jonker en Faye Lienhard. Voor v.l.n.r. Mila Vlietstra, Jasmijn Stappers en Franka Luijendijk. (Foto: )

Kinderen willen ander klimaatbeleid 'Laat de aarde niet stikken'

Deventer - Kinderen van de Hagenpoort hebben een proteststaking voor het milieu op touw gezet. ,,Op donderdag 7 februari lopen wij om 10 uur de klassen uit naar de Brink. Daar komen ook kinderen van andere scholen naartoe", vertellen de initiatiefneemsters.

Door Gerreke van den Bosch

Laura, Faye en Mila uit groep 8 van de openbare daltonschool en directeur Paschal Vliegen willen met deze actie aandacht voor de klimaatsverandering. ,,Wij doen deze actie samen met kinderen van groep 7, 8 en de 1e en 2e van de middelbare school. Vanaf de Brink lopen we naar het stadhuis en daar overhandigen wij een brief aan de wethouder van milieu. Eigenlijk hadden we het aan de burgemeester willen geven maar ja... die is er niet. We zijn druk bezig om spandoeken te maken en zelfgemaakte posters te verspreiden. We zijn ook al op het jeugdjournaal geweest", kwebbelen de dames door elkaar. Inmiddels is de groep van de basisschool aan de Bagijnenstraat uitgebreid met Franka en Jasmijn.

In hun brandbrief ventileren de leerlingen hun wensen en ideeën maar dat kunnen ze mondeling ook heel goed. ,,Mensen moeten minder vliegen of ze moeten de vliegtickets duurder maken want het is heel erg luchtvervuilend. Ze moeten de zonnepanelen ook goedkoper maken en groene stroom voor iedereen. Wij richten ons vooral op de situatie in Deventer", zegt één van de meisjes. Er ontstaat een discussie want er is toch geen vliegveld in Deventer? ,,We gaan hier vanmiddag nog verder aan werken", is de conclusie.

Alle 'spijbelaars' uiten hun onvrede en zorg op spandoeken en borden. Laura: ,,We hebben ook overal de posters al opgehangen. We hopen dat er veel mensen op af komen." Jasmijn heeft spandoeken gemaakt maar is nog niet helemaal tevreden. ,,Ik ga er vandaag nóg één bij maken met mijn vriendinnetje met: 'Laat de aarde niet stikken'."

Volgens Franka kwam het idee voor de actie van Mila en gingen zij en haar vriendinnen erin mee. Er werd een groep aangemaakt op WhatsApp onder de naam 'Protestactie milieu'. Het stierf een snelle dood. Faye: ,,Als je even 2 minuten niet op je mobiel keek, had je opeens 1000 berichten. Er werd veel gespamd." Mila vult aan: ,,Er kwamen steeds meer kinderen bij die rellen veroorzaakten. Die scholden en zeiden dat ze niet mee zouden doen. Het waren geen kinderen uit onze eigen klas. Toen hebben we samen met groep 7 een nieuwe besloten groep aangemaakt. Hierin kunnen we rustig alles overleggen en info geven, zonder ruzie."

Speciaal voor de actie krijgen de klimaatspijbelaars twee uur de tijd. De kinderen die niet deelnemen blijven op school. Faye verteld waarom gekozen is voor de donderdag. ,,We hebben deze dag speciaal uitgekozen omdat er ook een actie in Den Haag is. Dat zagen we op Internet." De actie in Den Haag is een vervolg op de demonstratie van duizenden jongeren in België.

Meer berichten