Leerondersteuning bij dyslexie door ervaringsdeskundige Elsbeth Laane.
Leerondersteuning bij dyslexie door ervaringsdeskundige Elsbeth Laane. (Foto: )

Dyslexie complex leerprobleem: 'Schrijven kost gewoon meer tijd'

Deventer - De één loopt er pas tegenaan bij de vreemde talen op de middelbare school en de ander loopt al vast in groep 3. Het leren lezen verloopt vaak vertraagd en het geheugen werkt ook niet mee. Automatiseren bij spelling, maar ook bij rekenen, gaat moeizaam. Ongeveer 10% van de mensen heeft dan ook moeite met schrijven en/of rekenen. Ook volwassenen kunnen dagelijks last ondervinden van hun dyslexie. Beiden kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken.

Door Jannah Wijffels

Volgens ervaringsdeskundige Elsbeth Laane uit Deventer valt er echter prima mee te leven. ,,Er blijven genoeg dingen over waar je goed in kunt zijn, zoals sport of expressievakken." Laane is zelf dyslectisch en moeder van twee dyslectische kinderen. Als leerkracht ondervond ze tijdgebrek voor de begeleiding van kinderen met dyslexie.

,,Toen het met mijn zoon van 8 niet lekker liep op school, werd er dyslexie geconstateerd. Langzaam viel het kwartje. Tijdens zijn behandeling, waar ik als ouder bij zat, werd het voor mij helemaal duidelijk. Ik snapte niet alleen veel beter waar hij tegenaan liep, ook de oorzaak van mijn eigen problemen tijdens mijn schooltijd, zoals buikpijn en hoofdpijn, werd in één klap helder."

Laane: ,,In mijn tijd werd het niet herkend. Had ik heel hard geoefend op mijn dictee, of eindeloos tafels gestampt, haalde ik weer een 2. Ook op de middelbare school: woordjes leren was een ramp en het regende diepe onvoldoendes. Gelukkig was mijn mondelinge vaardigheid wél goed en als ik niet op een woord kon komen, kon ik het wel omschrijven. Een vaardigheid die ik nog elke dag schrijvend en sprekend toepas."

Vaak heeft het grote impact op het zelfvertrouwen. ,,Je werkt extra hard op school maar het leidt niet tot betere resultaten. Dat kan heel ondermijnend werken. Je hele schoolcarrière blijf je er tegenaan lopen. Accepteren van dyslexie is vaak moeilijk; daar moeten veel mensen hard voor werken. Het is belangrijk dat je je bewust wordt van je specifieke behoeften. In een werksituatie zul je hierom moeten blijven vragen."

Wat is er aan te doen? Kort samengevat: gerichte hulp vragen en zoveel mogelijk accepteren; veel herhalen en handige trucjes leren. Leerkrachten hebben daar, door alles wat er in de klas speelt, helaas vaak geen tijd voor.

Extra ondersteuning is vrijwel altijd gewenst maar de kosten worden zelden vergoed. Laane is jaren in dienst geweest bij een grote organisatie in de regio. Nu is zij zelfstandige waardoor de kosten voor de kinderen en volwassenen met dyslexie, dyscalculie en/of leerachterstand die zij begeleidt, lager uitvallen. Laane is gevestigd in Deventer.

Meer berichten